Димитър Стефанов: Да спазваме всички указания, за да премине по-бързо пандемията

Димитър Стефанов: Да спазваме всички указания, за да премине по-бързо пандемията

Регион: Тутракан Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 1351
Димитър Стефанов: Да спазваме всички указания, за да премине по-бързо пандемията

на снимката: Димитър Стефанов - кмет на Община Тутракан

- Д-р Стефанов, измина една седмица от въведеното извънредното положение в страната. Каква е ситуацията в община Тутракан?

- Това, което мога да кажа е, че хората осъзнаха опасността от разпространяването на коронавируса и започнаха да спазват спуснатите от Министерството на здравеопазването заповеди във връзка с указанията на Кризисния щаб, които издава Община Тутракан. Но още веднъж искам да призова хората, да пазят както самите себе си, така и околните, като не се събират на едно място, спазват дистанцията помежду си, когато ходят по магазините и като поддържат висока лична хигиена. Отделно, нека тези, които се прибират от чужбина да спазват 14-дневния карантинен период, защото те са потенциални заразоносители. Това, че се чувстваш здрав и нямаш никакви клинични признаци не означава, че не носиш в себе си коронавирусната инфекция и че не можеш да заразиш близките и познатите си хора. Така че нека да спазваме всички указания, за да може тази пандемия да премине по-бързо.

- А как се справяте с необходимостта да се помага на възрастните хора?

- В Многофункционалния център е обособено помещение, в което има дежурни служители. Те приемат всички заявки на възрастните хора във връзка с покупката на хранителни продукти и на необходимите им медикаменти и впоследствие закупените неща им се доставят по домовете. Безплатно се доставят маски на онези възрастни хора, които нямат. Отделно от това, ние продължаваме да разнасяме "топъл обяд" с общински транспорт и с посуда за еднократна употреба по домовете на хората, които ползват социалната услуга "Обществена трапезария".

- Набирахте доброволци. Хората отзовават ли се?

- Да. Явно в такива ситуации се обединяваме. Има много граждани, които се обаждат, че имат готовност да помагат. Ние записваме имената и телефонните им номера и при необходимост им се обаждаме, за да помагат на възрастните хора.

- Провежда ли се дезинфекция в Тутракан и селата?

- Дезинфекцирали сме целият град в събота - с моторни пръскачки с дезинфектант, всички паркове, градинки, пейки, тротоари, всички обществени места, включително и всички търговски обекти, които работят. Дезинфекция е проведена и в населените места на общината. Но нека да кажа на хората, че правим това изключително и само за тяхно успокоение. Самата дезинфекция на града не означава, че вирусът не циркулира.

В сградите на Общинска администрация и на Общинския съвет са дезинфекцирани всички помещения. Постоянно се прави дезинфекция от нашите хигиенисти. Онова, което нашите съграждани трябва да знаят е, че от съм издал заповед с клиенти на услугите на общинската администрация да се работи само до обед. С ЦКБ се уговорихме, че ще обслужват клиенти до обед. Всеки взема някакви мерки, за да работят по-малко служители. Ето и аз съм пуснал онези, които могат да работят от вкъщи, да работят оттам. Като получим нещо по електронната поща им го препращаме и съответно те връщат отговори, а когато трябва да бъде изготвена някаква документация - пристигат тук.

- Ще удължите ли срока за плащането на местните данъци?

- Да. На сесията, която ще се проведе в четвъртък, внасям докладна, с която искам плащането на всички местни данъци и такси с отстъпка, да се отложи до края на месец май. Ако дотогава обстановката не се нормализира, имаме опции да удължим този срок допълнително.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky