В Тутракан отбелязаха 142 години от Освобождението в парк "Христо Ботев"

В Тутракан отбелязаха 142 години от Освобождението в парк "Христо Ботев"

Регион: Тутракан Категория: История Публикувано: Прегледи: 1047
В Тутракан отбелязаха 142 години от Освобождението в парк "Христо Ботев"

Десетки тутраканци се стекоха в парк "Христо Ботев", където се състоя тържествената заря-проверка по повод Националния празник на страната. Преди 142 години на този ден са направени първите стъпки към утвърждаването на България за суверенна държава.

"Отново е 3-ти март - дата свещена, ден - най-съкровен в календара на българската национална история. На този ден преди 142 години се възражда една държава, която отново заема своето място на картата на Европа" - посочиха водещите Любомира Бойчева и Калоян Петров от СУ "Йордан Йовков".

Събитието премина с участието на Мемориалната чета "Таньо войвода", НД "Традиция" - Силистра и представителни блокове от СУ "Йордан Йовков" и СУ "Христо Ботев".

Гост на празника бе Владимир Токтаев, аташе на Генералното консулство на Русия в Русе, а командващ зарята - почетният гражданин на Тутракан подполк. Борислав Калчовски от Военна академия "Г.С.Раковски".

Тържеството бе открито с изпълнения на ВГ "Слънчева усмивка" при ОЦИД и ВГ "Щурчета" при НЧ "Христо Ботев", с. Белица.

Присъстващите бяха поздравени от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов и от руското аташе Владимир Токтаев.

image

"Ние, българите, с упование и надежди сме се устремили към по-доброто, към съзидателното начало и утвърждаване на възрожденските идеали на нашите революционери. Да съхраним пламъка на възрожденските българи е наш дълг, въпреки днешното трудно, но динамично житейско съвремие - посочи в словото си кметът д-р Стефанов. - Ние, потомците чрез себеотдаване и труд следваме повелите им. Съхраняваме неповторимата архитектура, културно наследство и историята на Тутракан, завещавайки ги на бъдните поколения, за да е жив духът на дедите ни. И още много дела ни очакват да извършим за благото на народа ни, благодарение на това, че имаше 3 март 1878 г. Поклон пред героите! Да живее България!"

image

В Община Тутракан са получени Поздравителни адреси от народните представители Александър Сабанов и Стоян Мирчев, областния управител Ивелин Статев, почетния гражданин на Тутракан проф. Иван Гаврилов и ген.-майор Груди Ангелов - началник на ВА "Г.С.Рааковски".

Пред паметниците на Ботев и на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя на признателност от гражданите, от името на различни институции и политически партии. Празникът завърши със заря и изпълнения на ТС "Дунавска младост" от НЧ "Н.Й.Вапцаров", оперния певец Владимир Маринов и ФТТ "Найден Киров"-Русе.

image
image
image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right