150 години читалище "Доростол-1870" Силистра

150 години читалище "Доростол-1870" Силистра

Регион: Силистра Категория: Интервюта, Култура Публикувано: Прегледи: 1254
150 години читалище "Доростол-1870" Силистра

Маргарита ЛЮБОМИРОВА: "Когато личността е намерила своето хармонично разбиране със себе си, тогава вътрешната красота води до външна изява!"

Вчера с ретроспективна изложба и празничен концерт "Песен за БЪЛГАРИЯ" с участието на състави към Народно читалище "Доростол-1870" - Народен хор на Ансамбъла за народни танци и песни "Силистра", Смесен хор "Седянка", Група за стари градски песни "Златна есен", фолклорна група "Добруджа", Балетна школа "Лиденс" в Младежки дом - Силистра бе отбелязана 150-ата годишнина от създаването на читалище "Доростол-1870". Това е и поводът за разговора ни с Маргарита Любомирова, председател на читалището.

-Г-жо Любомирова, как се роди идеята за откриването на изложбата и празничния концерт?

- 2020 година е юбилейна за нашето читалище. За предстоящия празник - 1 март - ден на самодееца решихме, че е по-добре да поднесем и като поздрав към читалищните деятели изложбата с архивни материали "150 години читалище "Доростол", където може да се видят различни фотоси от историята на читалището, за сгради познати, известни силистренски личности, които са били основатели на музикалните дружества, на театрално и вокално студио, танцови формации, младежки духов оркестър, детска фолклорна формация "Добруджанче", ансамбъл за народни песни и танци, детски хор "Дунавски славеи", ансамбъл за народни пеене, какъвто е имало във времето. Тази година решихме да направим концерт с читалищни групи. Това е начин да изкажем признателност и уважение към родолюбивите българи, дали своя живот за Освобождението на Отечеството.

- Какво означава за вас читалище "Доростол"?

- Преди беше мое любимо хоби, когато бях малко повече заета, а сега си остава тази любов към всички самодейни любителски формации, които повечето от тях се раздават с ентусиазъм и от сърце. Дават своето свободно време и част от своята дарба и талант, за да обогатяват културния живот в нашия град, в общината и да се представят на национални и международни събития - фестивали и събори. Това буди уважение и е една привързаност и едно опознаване между настоятелството и отделните формации. Не мога да си помисля, че не бихме помагали и занапред в каквато и да е роля да сме на читалищната дейност.

- Как постигате синхрон в работата си, работейки с различни характери и състави?

- Действително от всички възрасти са участниците. Дейностите са много. Обучение по български език и литература, по математика, школи по танци, зумба, карате, рок-група, курсове за народни танци, балетна школа "Лиденс", вокална група "Интер". Основното е да подаваме ръка и да правим техните дейности по-леки от страна на база, възможности за участие, сценични изяви, спонсори...колкото и да е трудно.

- Как обяснявате на родителите, когато децата няма талант и място в залата на Младежки дом - Силистра?

- Труден процес е да се разбере дали едно дете има талант. Малки участници има в танцовите формации и фокална група при детска фолклорна формация "Добруджанче". Който се затруднява в последствие отива на друго място. На конкурси тези деца не могат да успеят, но това не значи, че те не са по-добри в друга област. Един разговор с родителите не е излишен.

- Вашият коментар за изминалата 2019 година?

- Едно изпълнена с дейности година и с частична раздяла, защото някои от ръководителите достигнаха пенсионна възраст. Ръководителят на народния хор Петър Чернев или участници - читалищни дейци, които спряха да участват в любителските групи. Г-жа Йорданка Димова също, но тя продължава да е ръководител на народния хор и да работи. Не е приятно да не ни стигат финансовите средства, въпреки, че читалището получава най-голяма субсидия. Базата не е толкова читалищна, колкото в Младежки дом би трябвало да се подобри и за отопление, и за цялостен ремонт. Това ни тежи и през миналата и за настоящата година, защото всеки отива и иска да отиде там, където е комфортно. Мисля, че една добра база - подновена и реновирана ще привлече още повече участници. Въпреки, че населението в града ни намалява, но това не е пречка, всеки да има някакво хоби. Дали е дете, ученик или възрастен да идва и да участва в любителските групи. Казано е, че всеки актьор е бил аматьор. Който иска да изучава таланта си и да открива да идва в нашите групи!

- На 8-ми март ще отбележим Международния ден на жената. Каква е вашата рецепта за красота и щастие?

- Вътрешното спокойствие и хармония. Когато личността е намерила своето хармонично разбиране със себе си, тогава вътрешната красота води до външна изява! Би трябвало да намерим едно местенце, в което да се чувстваме добре и да отделяме време за себе си и след това сме полезни на всички други!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky