В навечерието на Деня на самодееца Творческа среща обединява виждания и идеи за развитието на читалищната дейност

В навечерието на Деня на самодееца Творческа среща обединява виждания и идеи за развитието на читалищната дейност

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 194
В навечерието на Деня на самодееца Творческа среща обединява виждания и идеи за развитието на читалищната дейност

В навечерието на Деня на самодееца и любителското художествено творчество- 1 март, преди минути в зала "Диоген Вичев" на силистренската библиотека "Партений Павлович" започна традиционната вече творческа среща на представители на читалищата в общината. На срещата всяко от читалищата получи от общинското ръководство , в лицето на кмета на общината д-р Юлиян Найденов поздравителен адрес по повод 1 март и огромна мартеница, символ на надеждата . Инициативата уважиха кмета д-р Найденов, зам. кметът "Хуманитарни дейности Мария Недялкова, директорът на Дирекция "Хуманитарни дейности Цветана Игнатова, директори на читалища.

image

"Бих искал още веднъж да ви благодаря, че има хора като вас , които полагате , много старание и усилия и много труд за да запазите и представите българското, и всичко това , което го има в нашата история , в нашето настояще, в бъдещето на България и благодарение на вас като културно наследство, което показвате и демонстрирате навсякъде. Благодаря ви , че възпитавате по този начин и младите хора, които гледайки вас , виждат българското. Убеден съм , че това , което правите и до този момент ще продължи и в бъдеще това което правите ще запали младите хора да ви последват и така да продължат вашата дейност, така че във всяко едно от поколенията да има можещи и знаещи хора като вас", каза пред присъстващите кметът д-р Юлиян Найденов.

"Чест е да си самодеец и се иска и сила и воля за да се съхраняват и предават традициите през поколенията. Затова приемете моите поздрави за усилията , които полагате така че във всяко населено място да се случват тези големи празници и инициативи... Бъдете живи и здрави", пък бяха думите на зам. кмета "Хуманитарни дейности" Мария Недялкова.

image

Макар и не много голяма като територия в силистренската община са вплетени характерни ритуали и традиции за всяко от населените места. Това пък дава възможност колективите на читалищата да участват както в регионални така и в национални и международни прояви.

Отдадеността към народното творчество и традиции, както и самобитността за която вече стана дума, е основната причина творческите колективи на самодейците на силистренските училища да са носители на множество награди.

Така че навръх Сирни заговезни в неделя силистренските самодейци имат право на заслужена гордост от постигнатото през годините и на подобаващ празник с много веселие и оптимизъм

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right