Общинските съветници в Силистра загърбиха политическите си пристрастия, за да спрат движенето на ТИР-ове през града

Общинските съветници в Силистра загърбиха политическите си пристрастия, за да спрат движенето на ТИР-ове през града

Регион: Силистра Категория: Общински съвет Публикувано: Прегледи: 1440
Общинските съветници в Силистра загърбиха политическите си пристрастия, за да спрат движенето на ТИР-ове през града

На сесия на местния парламент днес, представителите на отделните политически сили загърбиха пристрастията си, за да бъде спряно движението на тежкотоварни камиони през един от централните булеварди в града. От няколко години насам, освен засиленият трафик, проблем за силистренци са и километричните опашки, които камионите образуват чакайки ред да преминат през граничния пункт за Румъния.

Днес с пълно мнозинство бе гласувана докладната записка, внесена от групата на ГЕРБ, за временно преустановяване движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 тона по бул. "Седми септември", ул. "Добрич" и ул. "Дръстър" в участъка на път I-7 Силистра - Шумен от км. 0+160 до км. 2+720, до пускане в експлоатация на Фериботния терминал "Силистра - Кълъраш".

Тъй като обаче проблемният участък е републиканска пътна мрежа и част от международен път, решението на практика не може да бъде изпълнено от местната власт. Не е в нейните правомощия. То обаче ще бъде изпратено до Агенция "Пътна инфраструктура" и до ресорните министерства, които ще трябва да намерят правната рамка, за неговото приложение.

За последните години има внесени подписки с над 3 500 подписа. Камионите не само преминават през града, но и престояват понякога и по цяло денонощие, изчаквайки ред за митническа обработка на документите.

При строежа на ГКПП Силистра-Кълъраш не е било планирано такова натоварване от тежкотоварни автомобили. Средно за денонощие преминават по близо 200 камиона.

Проблемите на силистренци свързани с увеличения трафик, през последните години, са много. Като се започне от предпоставките за ПТП, тъй като трасето преминава през населени жилищни зони, а в близост има училища и детски градини, и се стигне до замърсяването на околната среда, не само от изгорелите газове.

От 2016-та година до момента има проведени седем протеста, като гражданското недоволство расте с всеки следващ.

Единственото решение на този проблем е извеждане трафика извън града и възобновяване работата на изградения през 2007-ма и спрял работа четири години по-късно фериботен терминал. С пускането му в експлоатация тогава бяха изградени и околовръстни маршрути, които да не позволяват влизането на тежкотоварните камиони в Силистра. . В зоната до терминала е изграден участък за спиране, престой и паркиране на площ с възможност да побере тежкотоварни автомобили.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right