Десетки граждани се поклониха пред паметника на Васил Левски в Тутракан

Десетки граждани се поклониха пред паметника на Васил Левски в Тутракан

Регион: Тутракан Категория: История Публикувано: Прегледи: 879
Десетки граждани се поклониха пред паметника на Васил Левски в Тутракан

С шествие по главната улица "Трансмариска" учениците от СУ "Йордан Йовков" се придвижиха до паметника на Апостола в Крайдунавския парк.

Днес, ние българите, почитаме безсмъртното дело на един смъртен, който преди 147 години жертва живота си за Родината, каза Дамян Лазаров, който води събитието.

Стихове за Левски рецитираха ученици от СУ "Йордан Йовков".

Слово за делото на Апостола изнесе зам.-директорът на Историческия музей Екатерина Николова-Цанева.

"И за поредна година търсим скритите смисли в малкото останало от самия Левски - в неговото тефтерче, в малкото останали писма, само в седемте снимки, в предметите, които е ползвал, в местата, на които е бил, в спомените за него. В нашия материален 21 век сякаш материалните свидетелства за съществуването на една реална историческа личност ни "доказва", че той е живял, дишал и мечтал. Неговите стъпки можем да открием на много места в България - в Карлово - където е роден, в Ловеч, който става център на организацията, която той успява да сформира, в Гложенския манастир в Тетевенския Балкан, където се укрива и на много други места, включително и до Тутракан, близо до с.Дунавец...

image

...И в дни като днешния вместо слова пред паметници, може би е по-добре да сведем глави, да помълчим и да се помолим за България и за едни по-добър човешки свят. Прости ни, йеродякон Игнатий..." - каза пред присъстващите Екатерина Николова-Цанева.

Историята сочи, че през 1867 г. четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски прехвърля Дунава край Тутракан от Румъния и потегля към поробена България.

Венци и цветя на признателност поднесоха Община Тутракан, Общински съвет, Историческия музей, СУ "Йордан Йовков", Клуба на туристите-ветерани, от читалищата в общината, от политическите партии ГЕРБ, БСП, ДПС и Движение ЗАЕДНО.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right