Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски

Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски

Регион: България Категория: История Публикувано: Прегледи: 624
Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски

България отбелязва 147 години от гибелта на Васил Левски днес. Кулминацията на тържествата ще бъде в роидния му град Карлово. Припомняме, че историците спорят дали той е убит от османската власт на 18 или 19 февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални чествания.

В 18:00 часа днес на площад "Васил Левски" в Карлово ще се състои възпоменателна церемония. Специална програма са подготвили и от училището, чиито патрон е Дякона. В 19:00 часа в залата на НЧ "Васил Левски" учениците ще представят възпоменателен спектакъл.

Васил Иванов Кунчев - Левски е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Известен като Васил Левски и Апостола на свободата. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Левски е един от ония политически мъже, който още приживе с идеи, смелост и деятелност, с единство на думи и дела печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие.

Вътрешната революционна организация, създадена и ръководена от Васил Левски, не само бележи връх в дълголетното освободително дело, но и стои в основата на следващото развитие на българската национална революция - на Априлското въстание и освобождението на България от османско владичество. Наред с националните си измерения Вътрешната революционна организация е постижение и за европейското национално-революционно и демократическо движение през ХІХ век.

Васил Левски е последователен революционер - демократ и борец за "свята и чиста република" и преди всичко за свобода - лична, национална, общочовешка. Той е борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото - българското, балканското, общочовешкото.

Наред с историческите си заслуги, Левски е неизменен "Апостол на българската свобода" и синоним на политическия и нравствен идеал на българина.

Днес от 11 часа пред паметника на Апостола в град Силистра ще се проведе възпоменателната проява "Поклон, Апостоле!", където слова ще произнесат кмета на общината д-р Юлиян Найденов и доц. Георги Вълчев.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right