ВИДЕО: Стотици силистренци протестират срещу преминаването на тирове през града

ВИДЕО: Стотици силистренци протестират срещу преминаването на тирове през града

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1151

Проблемът на Силистра с преминаването на тежкотоварни камиони по един от централните булеварди, международен път I-7, продължава вече пета година. Гражданите недоволстват и срещу образуването на километрични опашки, чакащи ред да преминат за Румъния.

Затова и днес те излязоха на поредния протест с желанието тормозът да спре.

На този етап протестиращите искат от Общината, докато бъде окончателно преместен трафикът в края на града, да има постоянно присъствие на полиция, която да контролира камионите и да се допуска преминаването им през града по един или два, тогава, когато има сигнал подаден от граничния пункт. Искат да се засили и контролът върху своеволията на шофьорите на тежкотоварните автомобили, преминаващи транзитно по градските улици, където е забранено движенiето на такива.

Денонощен шум, изгорели газове и опасност от произшествия застрашават ежедневно живота на всички останали участници в движението. На много от къщите по маршрута са напукани вече и стените.

Проблем е и замърсяването от шофьорите, тъй като липсват достатъчно контейнери за смет. Недоволни са гражданите и от това, че улицата се ползва за тоалетна и че процъфтява проституцията, пред очите на децата им.

В сметище са превърнати и старите градски гробища, в близост до булеварда.

Преди две години имаше камион обърнат на кръгово кръстовище, а след това други два камиона се сблъскаха на влизане в града. Късмет бе, че нямаше жертви, а щетите бяха само материални.

Силистренци имат искания и към държавата, а именно преместване на гранично-пропусквателния пункт извън града или пускане в експлоатация на вече изградения фериботен комплекс Силистра - Кълъраш, спрян преди години. Другото решение на проблемът, за хората в Силистра, е изграждането на Дунав-мост 3.

До момента има събрани над 3 000 подписа, които организаторите на протеста ще изпратят до съответните държавни институции. Ще се търси вариант и проблемът да достигне и до структури на ЕС.

Въпреки десетките обещания, дадени от властимащите от различен калибър, че въпросът ще бъде решен, вече пета година това не се случва.

И днес нямаше представители на местната и на държавната власт, които да подкрепят протестиращите, тъй като проблемът е обществен.

Първият подобен протест бе проведен на 11 октомври 2016 г.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right