Силистренци излизат в неделя на протест срещу преминаването и престоя на тирове в града

Силистренци излизат в неделя на протест срещу преминаването и престоя на тирове в града

Регион: Силистра Категория: Анализи, Общество Публикувано: Прегледи: 2624
Силистренци излизат в неделя на протест срещу преминаването и престоя на тирове в града

Протестът е насрочен за 11:00 ч. на 16.02.2020 (тази неделя) на кръстовището пред ГКПП-Силистра.

Вчера е внесено уведомление до Кмета на Община Силистра във връзка с провеждането на граждански протест срещу дългогодишният вече проблем с преминаването и престоя на тежкотоварни автомобили в града. Въпреки десетките обещания, чути от силистренци, че проблемът ще бъде решен, вече години наред тирове не спират да тормозят жилищните квартали на Силистра и гражданите, в опит да бъдат чути, са решили да изразят своето недоволство чрез протест.

"Тировете стоят със запалени двигатели непосредствено до жилищата ни - шумът е непоносим и далеч над нормата. " - жалват се граждани.

Освен че пречат и вредят на хората с шума на двигателите си и изгорелите газове, тираджиите често ходят по нужда по тротоарите и навсякъде около камионите си. Те също така изхвърлят безразборно и отпадъци. Освен това тировете много често създават и предпоставки за ПТП понеже ограничават видимостта на кръстовищата, а нерядко се движат и с несъобразена скорост като всички помним случая когато един от тежкотоварните камиони се преобърна върху кръговото кръстовище на ДАП-а. Този инцидент като по чудо се размина без жертви.

Колегите от Силистра Нюз пишат, че въпреки десетките предложения за решение на проблема, до реални действия и прекратяване на опасната практика не се стига и до днес все още тировете са част от пейзажа в град Силистра.

снимка : От репортаж на Любомир Добрев

снимка : От репортаж на Любомир Добрев

Част от исканията на силистренци са:

Към общината:

1. Докато бъде окончателно преместен трафикът, да се погрижи за спазването на чл. 26а от "НАРЕДБА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА СИЛИСТРА" , който гласи, че на светофара, който е поставен извън града, до бензиностанция "Марешки" трябва денонощно да стои човек от МВР, или Общинска полиция, който да допуска по един ТИР само тогава, когато му бъде съобщено от Граничния пункт, че се е освободила клетка, в която да влезе тежкотоварния автомобил.

2. Да се забрани преминаването на тежкотоварни автомобили през жилищните квартали на града.

Чл. 26а (Нов с Решение № 379 от 22.12.2016 г. на ОбС Силистра) Транзитното преминаване към ГКПП-Силистра на моторните превозни средства - категория N3, предназначени за превоз на товари, с технически допустима максимална маса над 12 t, за времето от 00:00ч. - 24:00ч., се осъществява, чрез контролно пропускателен режим от служители на ОДМВР Силистра и Община Силистра, на контролно пропускателен пункт в началото на гр.Силистра по път I-7, км 2+498.

Мерки за спазването на този член могат да се предприемат на момента, а това би облекчило поне временно нещата, докато не се осъществят някои от реалните решения на проблема. В момента тираджиите често не спазват червения светофар, понеже няма кой да ги контролира и влизат неправомерно за престой по улиците на силистренските квартали.

Към държавата:

1. Преместване на ГКПП-Силистра извън града, или започване работата на вече изградения пункт до село Айдемир.

2. Изграждане на Дунав-мост 3 - Силистра-Кълъраш.

С времето са събрани и хиляди подписи от загрижени за проблема силистренци. Всички желаещи да се подпишат в подкрепа на спирането на тировете могат да се свържат с някой от следните контакти, или на място на протеста, където ще бъде донесена подписка:

д-р Недко Белев - 0887 241 976

Свилен Димитров - 0895 410 217

Организаторите - Граждани, Фондация "Човек, природа и здраве", Неформална група "Протест Силистра" приканват всички свои заинтересовани от решаването на проблема съграждани да присъстват в неделя (16.02.2020) от 11:00 ч. на кръстовището пред ГКПП-Силистра. Добре дошли са и всички представители на местната и националната власти, без значение от политическата им принадлежност. Нека всички заедно обединим сили и се справим с този проблем, който засяга всички ни.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky