72 години по-късно... февруари започна с температурен рекорд в Силистра

72 години по-късно... февруари започна с температурен рекорд в Силистра

Регион: Силистра Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 655
72 години по-късно... февруари започна с температурен рекорд в Силистра

Снимка: Георги Марков. Изображението е защитен обект съгласно ЗАПСП. Използването му без разрешение на автора е забранено!

Малък Сечко започна с температурен рекорд в Силистра,показва справка от метеорологичната обсерватория. Измерена е температура 17.4 градуса. Досега на датата 1 февруари най-топло е било през 1948 година - 16.5 градуса.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 42 мин. и залязва в 17 ч. и 38 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 55 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 04 мин. и залязва в 18 ч. и 14 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 09 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 2.02 - първа четвърт, 9.02 - пълнолуние, 16.02 - последна четвърт и 23.02 - новолуние.

КЛИМАТИЧНА СПРАВКА

Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите - малко. Характерно за месеца е голямата динамика на атмосферата, което е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване. При такива обстановки се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта.

ПРОГНОЗА

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 0° до 2°, в Южна България и по Черноморието - между 2° и 5°, а в планините - между минус 8° и минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите - между 17° и 22°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 mm, в планините - между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 mm.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през последните дни от периода значително ще се понижат. Вероятността за валежи на повече места има през втората половина от периода, като в края на десетдневието в Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг.

През второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. Температурите ще се понижат още и ще бъдат близки до обичайните. Ще има чести валежи: в Северна България - предимно от сняг, а в Южна и по Черноморието - от дъжд.

И през последното десетдневие ще се задържи динамично и променливо, с температури близки до обичаните.

Вероятност за валежи има около 22-и, 25-и и в края на месеца.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky