Силистренските ученици с най-слаб успех на матурите по БЕЛ от цяла България

Силистренските ученици с най-слаб успех на матурите по БЕЛ от цяла България

Регион: Силистра Категория: Анализи, Образование Публикувано: Прегледи: 819
Силистренските ученици с най-слаб успех на матурите по БЕЛ от цяла България

Децата в София са първи по успех. Габрово, Смолян, Варна и Велико Търново, показват добри резултати в отделни категории. В област Габрово се регистрира най-високият коефициент на записване на населението в V-VIII клас - над 95% за 2018 г., при едва около 76% в Добрич и Търговище, сочат данните на МОН.

Област Смолян има най-нисък процент на отпадналите от основно и средно образование (под 1%), както и най-нисък дял на второгодниците (едва 0,1%). Учениците там се представят силно и на матурите по български език и литература (4,19 средна оценка за 2019 г.), но лидерите в това отношение са столицата (4,53), Варна (4,26) и Пловдив (4,25). Среден успех под "добър" 4 на матурата по БЕЛ се наблюдава в областите Силистра, Кърджали, Разград, Ямбол, Хасково, Шумен, Търговище и София. Макар Велико Търново да няма високи резултати в училищното образование, областта, заедно със София (столица), продължава да има най-много студенти на хиляда души от населението - съответно 69 и 73 студенти на хиляда души.

Силистра е на челните места и по "скъсани" на матурата след Кърджали и Ямбол. Над 17% от учениците в Силистренско са получили оценка под изискуемата за успешно вземане на изпита. Това значи, че един на всеки пет-шест ученика е бил "скъсан".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари