ШОК! Софиянци живеят с над 33 000 лева, най-зле сме в Силистра

ШОК! Софиянци живеят с над 33 000 лева, най-зле сме в Силистра

Регион: Силистра Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 486
ШОК! Софиянци живеят с над 33 000 лева, най-зле сме в Силистра

Жизненият стандарт в София е над два пъти по-висок от този във Варна. Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в столицата е 33 437 лв. за цялата 2018 г. Това обявиха от Националния статистически институт (НСИ), цитирани от Блиц.

В същото време БВП на всеки жител във Варна е 15 479 лв., или над два пъти по-малко.

Брутният вътрешен продукт се използва за сравнение на жизнения стандарт на хората. Той показва какъв е обемът на производството в дадена страна или регион, но и показва какво е потреблението на населението, като тук влизат не само храни и вещи, но и услуги като кино, театър, здравеопазване, градски транспорт и т.н.

Оказва се, че бизнесът в София се развива много по-добре спрямо останалата част на страната, а съответно и жизненият стандарт на софиянци е много по-висок. Като основната причина за това са фирмите, които работят в сферата на услугите. Аграрният сектор в София е незначителен, а индустрията е осем пъти по-слабо развита от услугите.

Веднага сред София се нарежда Стара Загора, където БВП на човек е 17 273 лв. на човек от населението. Това се дължи на индустриалните предприятия в Стара Загора. На трето място е София-област с БВП на човек в размер на 15 654 лв. Варна остава чак на четвърто място, а челната петица се допълва от Враца, където БВП на човек е 15 018 лв.

При положение, че средно за цялата страна БВП на човек е 15 615 лв. за година, се оказва, се само в петте области София, Стара Загора, София-област, Варна и Враца жизненият стандарт е над средния за страната. Във всички останали области бизнесът се представя по-зле, а съответно и жизненият стандарт е по-нисък. Например в Пловдив БВП на човек е 13 141 лв., а в Бургас е 12 585 лв.

Любопитно е обаче, че Габрово изпреварва по икономическо развитие по-големите гладове Пловдив и Бургас, и БВП на човек там е 13 510 лв.

В 17 от всичките 28 области в страната БВП на човек е под 10 хил. лв. за година. Най-зле са в Силистра, където БВП на човек е само 7029 лв., което показва близо пет пъти по-слабо икономическо развитие, отколкото в София. Близо до Силистра са Сливен със 7600 лв. БВП на човек и Видин със 7926 лв.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky