От 23 години в Силистра има обучение за висше образование

От 23 години в Силистра има обучение за висше образование

Регион: Силистра Категория: Анализи, Образование Публикувано: Прегледи: 819
От 23 години в Силистра има обучение за висше образование

Чрез Фейсбук от доц. д-р Илиана Горанова, дългогодишен директор на Полувисш институт за подготовка на учители Силистра: Разбира се, това се споделя...27 януари 1997 - пак беше слънчево, пак беше студено, пак нямаше сняг...Измежду 50 института за полувисше образование (така се наричаха) тогавашният министър на образованието акад. Илчо Димитров дойде в Силистра, за да прочете Постановлението на МС за преобразуване на институтите и колежите...Още помня репликата му: ,"Знаете ли колко много работа Ви предстои?". Не помня какво съм му отговорила... Съжалявам, че този ден го помним малцина...Висшето образование в Силистра започва от този ден...Преди години на този ден гърмяхме шампанско...".

На практика от 23 години насам в Силистра имаме Филиал Силистра, част от Русенски университет "Ангел Кънчев" с обучение в две направления - педагогическо и инженерно, редовна и задочна форми, както и на докторанти.

И за отбелязване: тази година се навършват 130 години на педагогическото образование в Силистра - за негово началото свидетелства плоча, монтирана преди няколкодесетилетия на едно от крилата на сградата на днешната Художествена галерия. През 2011 г. бе чествана 120-ата година с изложба и с книга с историята за изминалото време. През 2021 г. стават 50 години от основаването на Педагогическия институт - в онези години един от няколко в страната.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари