Честит имен ден на Александър, Алекс, Александра, Александрина, Алеко, Сашо, Сашка!

Честит имен ден на Александър, Алекс, Александра, Александрина, Алеко, Сашо, Сашка!

Регион: България Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 5257
Честит имен ден на Александър, Алекс, Александра, Александрина, Алеко, Сашо, Сашка!

На този ден Православната църква чества деня на Цариградския патриарх св. Александър, а Българска православна църква- пренасянето на мощите на Св.Александър Невски.

Името Александър означава защитник на мъжете, но също така и защитник, воин на вярата. Това значение води началото си от св. Александър Невски, който е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област.

Историята разказва, че княз Александър защитавал храбро града си от нашествието на шведския крал, като се уповавал на Бога да му помогне в битката. Двете вражески армии се сблъскали при река Нева и с помощта на Бога Александър спечелил битката. Затова го нарекли Александър Невски.

По-късно Александърстанал защитник на православната вяра в борбата на руския народ против татарите. Той бил истински воин както на бойното поле, така и в молитвата и упованието към Бога и по време на своето управление извършил много добри дела за своя народ и за Църквата.

Нашият храм в центъра на София носи името св. Александър Невски, защото пък руският цар Александър Николаевич, когото българите почитат като Освободител е имал за свои небесен покровител, вдъхновител и помощник именно св. Александър Невски.

Така благодарение на тези себеотвержени воини на вярата и защитници на онеправданите в историята на красивото име Александър, Александра са се появили още значения и са го дарили с още един имен ден.

Интересен факт е, че в чест на всички добри дела на св. Александър Невски и всички останали достойни Александровци и Александри камбаните на храм паметника "Св. Александър Невски" цял ден бият празнично.

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" е православна църква, построенa в чест на Александър II, наричан още "Цар Освободител", чиято армия през 1878 г. освобождава България от 5-вековната окупация на Османската империя.

Храмът е един от символите на София и му придава духовен и културен облик. Основният камък е положен през 1882 г. при изключителна тържественост, а строежът е изцяло завършен през 1912 г. По стар обичай в основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right