На Бабинден от Добруджа през Швейцария до Канада и САЩ

На Бабинден от Добруджа през Швейцария до Канада и САЩ

Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 376
На Бабинден от Добруджа през Швейцария до Канада и САЩ

на Бабинден в Общински съвет Силистра

Българският народен календар е пълен с разнообразни празници, разположени с особена наситеност в края и в началото на годината - в есенно-зимния период. По обясними причини - в миналото по това време е било възможно да се събират хората, да си гостуват, защото няма работа на полето, а в мазите има достатъчно за трапезата, за да има за комка и за наздравица. Какво му трябва на човек - добра компания, подходящ повод, наредена трапеза и бъклица с вино.

Понякога и "червена ракия" се полага, например на Бабинден - знаков български празник, отбелязван на 8 януари и на 21 януари по стар стил в чест на бабата акушерка в селото, а и в града. Типичен празник от т.нар. семейни обичаи. Произходът му, казват, е езически, но е осъвременен с характерности за всяко населено място. Може би песните с нецензурно съдържание си приличат, но какво тук значи някаква си иновация на скопосен музикант и на боравеща успешно с думите самодейка стихоплетка. Останалото е придържане към основния замисъл на обреда при провеждане на специфичния ритуал. И веселба. Ах, да, и да му мислят мъжете, срещнати на улицата - ако не си платят - ще станат за "мезе". За да се помни поне до следващата година.

Празникът Бабинден е празнуван вече на всички континенти, където живеят българи, пренесли носии и традиции, а и носталгията си по родното място, както и към обичаи с магикопродуциращ смисъл за здраве. Той съдържа 3 основни елемента: къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) - съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета; угощение на младите булки в дома на бабата - с хляб, баница, печена кокошка и вино, след като "полеят" бабата да се измие и я дарят на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи; в някои селища се извършва и ритуално къпане на бабата. На празника не се допускат мъже (освен музиканти) - наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл. Което не пречи на силния пол да се черпи за здравето на всички жени,у почти като на 8 март (това става обикновено в следобедните часове на трапеза у бабата, а вече и на публични места - заведения, клубове, където започват да идват и мъжете).

на Бабинден в МБАЛ Тутракан с гости от Шуменци

на Бабинден в МБАЛ Тутракан с гости от Шуменци

През 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. По тази причина в този ден представители на различни институции, самодейни групи от пенсионерски клубове и читалища, вкл. и в населените места с мюсюлманско население, посещават родилните отделения на болниците (в Крайдунавска Добруджа това са МБАЛ Силистра, МБАЛ Дулово и МБАЛ Тутракан), както и кабинетите на местните лекари и на фелдшерите.

За един Бабинден в чужбина - в Швейцария, дело на четирима силистренски фолклористи, разказваме отделно, защото е пример как с вкус се пренасят традиции в консервативни страни, където обаче проявяват интерес към нашия начин на съпреживяване. Така бе проведен вторият от миналата година насам празник - голямо тържество, посветено на семейните обичаи, наречено "Бабинден". В основата на организацията му има силно силистренско присъствие - представители на различни поколения, позволили си да направят съпричастни към празника приятели от няколко народности в град Морж (Morgue), намиращ се на 10 км от град Лозана, което във френската част на страната със статут на конфедерация.

Редом с "Ева квартет" това бяха Димитър Богданов и Иван Иванов - възпитаници на ДФФ "Добруджанче" Силистра (от тази година той е хореограф на Професионален ансамбъл "Добруджа" в град Добрич), Велико Великов от Музикална школа "Великов" Силистра и Димитър Гугов (гъдулар от Страсбург), завършил СУ "Н. Вапцаров" (двамата именити музиканти също имат минало в "Добруджанче" - някога емблема на добруданския детски фолклор). Наскоро Гугов изнесе великолепен концерт в салона на същото училище заедно със свои партньори от Франция и Монголия.

В събота, 18.01.2020 г., по предварителна програма бе "Ден за народно творчество" с разписание: "Януарско събуждане с кафенца и кроасани от нашите баби избрани", с продължението "Не се колебайте - с Иван Иванов на хорото заиграйте, ще има изненади и за стари, и за млади", а по обяд - "Да поседнем да похапнем, па и да попийнем от вкусни изненади на нашите булки млади". Е, следобедните часове са подходящи "Да викнем и запеем с нашите приятелки от "Ева Квартет"..., за да младеем".

на Бабинден в Черногор Главинишко

на Бабинден в Черногор Главинишко

"Тоз прекрасен ден..." все пак трябва да завърши по-така: "...с ракийка да полеем вечерята,... да гласим и пак да се повеселим". Към 20 ч.: "По чашка винце да налеем и за концерта в църквата да поемем". Защото на другия ден, в неделя (19.01.2020) е "Ден благословен - и за Вас, и за мен - няма време за умуване, а да почнем да празнуваме, защото този ден свещен се нарича БАБИНДЕН".

Чак към 11 ч.: "Добре сте ни дошли, скъпи гости и приятели". Час-по-късно: "По стара българска традиция да опитаме от кавърмата на майстор готвача Ангел от българската мисия към ООН, от мамината туршия, от татювото кисело зеле, от бабините сърми и от десертите на комшийките".

И така - към 13 ч. - "Кой ял-ял, ша си дояжда; кой пил-пил, ша си допийва", защото "Време е за веселба - да започне песента - нека най-напред са певиците от "Ева Квартет". Сърцето тръпне - хоро да се пръкне, музиката да засвири, снагата да се вири, душата да се наслади на всенародно веселие.

По стара, макар и небългарска традиция, в която обаче няма нищо лошо: към 16 ч. е моментът за "Курабийки и кафе, за да се чувстваме добре - да сме живи, да сме здрави, да се чувстваме все тъй млади, нека всеки се раздвижи, а за доброто настроение Бай Ви Ганя ще се грижи". Краят на Бабинден (уж де!) е към 18 ч.: "От закачки и игри бебето се умори, трябва да си ляга. Баба да му бае...". Срещу уроки и за добър сън, за да порасне.

на Бабинден в МБАЛ Силистра

на Бабинден в МБАЛ Силистра

И за финал репортаж - впечатление от мястото на събиитето от Димитър Богданов: "Няма нищо по-хубаво от прясната добруджанска енергия, която ни донесоха Велико - напълнил душиците с виртуозност и красива музика, чар и чувство за хумор, и Иван - с неговия професионален урок с автентични хора и много академичност! Хората казаха: "Истински са".

image

"Ева квартет" София с музикантите Велико Великов и Димитър Гугов от Силистра - на Бабинден в Швейцария

Катрин Селие, съпруга на Марсел Селие - швейцарския етнолог, музикант и продуцент, издател на български фолклор, каза: "Ах, този големия и красив мъж, ма колко хубаво свирииии". Тя бе гост на събитието (бел.ред.-миналата година в него участва и именитата ни тенисистка Мануела Малеева, която и тази година е дала рамо на уникалната за тази географска ширина проява) заедно със сина си Александър Селие, който владее кавал, пиано и акордеон (също и танцува).

За "Ева Квартет" - невероятен урок по пеене, много се забавлявахме с тях, беше страхотно. Концертът в църквата - нямам думи да го опиша - просто магия на българските гласове и музика с Димитър Гугов и Велико Великов. Двамата без репетиция - срещнаха се в храма, погледнаха се и си поговориха чрез гъдулката и кавала. Празникът в неделя премина в топла, много приятна и уютна добруджанска атмосфера. С туршийка, кавърмичка, лютеничка, кисело зеленце, кайсиева ракийка, домашно винце, "негърчета". Като при баба на село - идилия". В допълнение: в рамзките на празника бе и съвместна изложба от български народни костюми от на Таня Швелер и Катрин Селие. Носиите на мадам Селие са от Радомирско и Самоковско, на Таня от Тракия, Родопите, Шоплука и Кюстендилско".Коментари
left
right