д-р Румяна МАНЕВА: Тази професия най-много ме е радвала и най-много ми е дала

д-р Румяна МАНЕВА: Тази професия най-много ме е радвала и най-много ми е дала

Регион: Силистра Категория: Интервюта, Общество Публикувано: Прегледи: 3365
д-р Румяна МАНЕВА: Тази професия най-много ме е радвала и най-много ми е дала

Неонатологията е субспециалност на педиатрията, която се занимава с медицински грижи за новородените, по-специално болните или недоносените. Това е клинично базирана специалност и обикновено се практикува в интензивните неонатологични отделения. Основните пациенти на неонатолозите са болните или изискващи специални медицински грижи бебета, заради тяхната недоносеност, ниско тегло при раждане, вътрематочна ретардация, вродени малформации, сепсис или интрапартална асфиксия. Въпреки опитите за интензивно обгрижване на бебета в началото на ХХ век, едва през 1960 г. се наблюдава бързо развитие в това направление с появата на механичната вентилация за новородени. Става възможно оцеляването на все по-малки и по-малки бебета. Новородени с тегло 1000 гр. в 27 гестационна седмица имат почти 90% шанс за оцеляване и повечето от тях имат нормално невро-психическо развитие. Неонатолог е лекар, практикуващ неонатология. Преди това е нужно да получи специалност по педиатрия, курсовете за която в България траят 48 месеца. След това се изисква допълнителна специализация по неонатология (24 месеца за България).

Какво не знаем обаче за неонатологията и недоносените бебета. Разговаряме със специалиста неонатолог д-р Румяна Манева, началник на неонатологичното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра.

Д-р Манева, защо избрахте тази професия?

В неонатологията в Силистра работя от 35 години. Това си беше моето призвание и това е причината да остана да работя толкова дълго тук. Обичам работата си изключително много. За мен 21 януари - Ден на родилната помощ, е най-големия празник, който споделям с всички мои близки и акушерки, с вички неонатолози и санитарки, без които не можем да поддържаме тази блестяща хигиена.

В нашето отделение работят 10 акушерки и 5 лекари, както и достатъчно санитарки. Отделението ни е прекрасно, оборудвано с най-новата апаратура. Имаме всичко, каквото можем да желаем за едно второ ниво, както е във Велико Търново, Сливен, Хасково, Пазарджик. Което и дете да се роди тук, ние имаме всички възможности, както и в тези големи градове, където са до хиляда ражданията. За миналата година завършихме с 10% повече деца от предната година (350 деца, от които 49 бяха недоносени).

Винаги недоносените са най-голям процент са децата над 2 000 грама, т.нар. първа степен недоносени, а под 1 500 грама, които са всъщност най-рисковите ни деца и на практика те ни създавате най-много тревоги, безсъние и страх за техния живот.

Не споделяме много с близките, тъй като те са повече тревожни и от нас. Тези деца ни създават най-много грижа, но парите, които получаваме, никога не са достатъчно. Не трябва да допускаме влошаване на състоянието, смърт, защото всяко дете е изключително ценно. От многото деца, които се родиха ин-витро, има винаги риск за раждане на недоносени деца.

Има ли разлики при момчетата и при момичетата?

Децата, които са от женски пол, много повече ни радват, защото при тях няма толкова много усложнения, както при момченцата. И двата пола са много ценни. Момиченцата ги изписваме много по-бързо от отделението. Когато имаме близначета, момиченцето се развива много по-бързо. И за пет, и за десет деца грижите са еднакви. Майките, макар и да са подготвени, четат много във Фейсбук, осведомени са. Ние имаме училище за бременни, което посещават. Повечето от майките са готови да родят. За нас майките са готови да станат родилки, но много трудно стават майки!

Много малко от майките наистина могат и знаят след раждането за...бебето. За себе си знаят, но за бебето много малко знаят, което някога ни създава напрежение, защото ние казваме едно, те са чели друго. Тези противоречия ни напрягат и аз съм по-рязка в обясненията си, особено когато става въпрос за кърмене - тема, която е много болезнена за мен. Много майки категорично не желаят да кърмят децата си, което за мен е много тъжно! Генът за кърмене и майчинство отслабва в поколенията.

Ако преди години беше естествено да кърмиш и да родиш детето си по нормален механизъм, сега не е така. Сега много от майките намират основателна причина да не кърмят. Или изпитват болки, или бебето отслабва и не наддава. Въпреки всичко, аз упорито настоявам майките да кърмят. Правя всичко възможно, заедно с акушерките, но накрая едно 30% от жените си тръгват, без да кърмят. Аз се радвам за останалите 70%, сред тях са 100% малцинствените групи. При тях генът е много силен за майчинство и за кърмене. Старая се да провокирам да доразвия този ген, ако не е развит.

image

Защо децата се раждат недоносени?

Най-голямата причина е трудното забременяване на майките и трудното износване на плода. Майките имат патологични бременности, а когато една бременност е патологична, това или е хипертония, или чести инфекции на дихателната система, както и на пикочните пътища. Всичко това води до ранно пукване на околоплодния мехур. Бебето слиза надолу и е готово да излезе по-рано отколкото трябва. Ранното пукване на околоплодния мехур е първата и най-сериозна причина, много често се дължи на инфекция. От там се стига до преждевременното раждане.

Голяма част от майките пушат - това е другият голям проблем, водещ до намалено кръвоснабдяване от плацентата към бебето. Увреждат се съдовете, които хранят детето. Въпреки че майките го знаят, вероятно желанието им за пушене е много по-силно, отколкото желанието им да родят доносено дете.

След раждането такива майки изпитват чувство за вина, което, разбира се, ние се стараем да угасим, защото не трябва да се случва това. Старая се майките да бъдат позитивни. Винаги казвам, че тази енергия, която майката може да даде на детето си и на близките, е изключително силна. Трябва близките доколкото може по-малко да са тревожни - дали ще се справят, дали това е моментът на раждане.

Защо детето е недоносено? При една болест трябва да мислим за оздравяване, а не за влошаване на състоянието. Има и други причини, например плацента, която е ниско прикрепена. Децата, които се раждат седалищно предлежание, са голям риск. Сега вече всички са секцио, в това число и моето внуче.

Как се развива науката за недоносените деца?

Недоносени деца ще се раждат винаги, независимо от успехите на акушер-гинеколозите и от техните умения, както и от огромното желание да не се родят недоносени. Имали сме пукване на околоплодния мехур, без майките да разберат, и децата се раждат здрави. При други случаи се раждат деца с увреждания, освен че са недоносени. Малоформативните деца са тези, които много ни тревожат. Особено деца със сърдечни пороци. С такъв проблем е голям процент от причината за смъртност, за съжаление, изобщо в света, не само в България!

Хубавото е, че през последните години скринингът за сърдечно-съдови заболявания за вродените пороци е много добър. Апелирам всички бременни да го направят! Това се случва във възрастта, когато може да се махне един плод: 17-18 гестационна седмица. Вродените аномалии на гръбначния стълб на главния мозък - това е нещо, което също може да се диагностицира. Това е най-малкото, което могат да направят майките, освен хромозомни заболявания. Там вече всеки избира как ще подходи към бъдещото дете, ако има такъв проблем.

Относно смъртността - 50 % са аномалиите и ако могат тези деца да не се раждат, ще бъде по-добре и за тях, и за родители, и за нас. Ние заставаме да помогнем на това дете, като знаем, че няма никаква перспектива. Една част от тях се оперират, което е чудесно. Детските ни кардиохирурзи са прекрасни! Искрено се радвам, че ги има все още в България, защото както детските хирурзи, така и детските кардиохирурзи са много важни за нас.

Тази професия най-много ме е радвала и най-много ми е дала, независимо от това, че неонатолозите ставаме все по-малко, защото отговорността е изключително голяма! Ние сме т.нар. най-силни детски реаниматори. Нашата най-голяма отговорност е в реанимацията на новородените деца, както ранната реанимация, непосредствено след раждането, така и дългата реанимация за едно недоносено дете, което е на апарат на вентилация, ние сме си реаниматори.

Това прави неонатологията една от най-силните специалности в цял свят. В България все по-малко лекари искат да са педиатри, а неонатолози още по-малко. Това е тъжно и е факт! Акушер-гинеколозите поддържат все още някакъв процент в желанието на новозавършилите лекари. Напливът е в частните болници, където избират кой да роди при тях. Докато в държавните раждат всички, в това число и такива, които никога не са ходили на никаква консултация, където има най-голям риск за живота и на бременна, която впоследствие ражда, и на бебето, което ще се роди. Държавните болници си остават мястото, където се ражда по всяко време от всякакви родилки. В петък вечер, събота и неделя. За нас няма празници, няма Нова година, няма Коледа, няма 8 март, 7 април...Ние сме винаги на линия!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky