Инициатива "Посланик за един ден" за ученички от Силистра, Тутракан и Дулово

Инициатива "Посланик за един ден" за ученички от Силистра, Тутракан и Дулово

Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 224
Инициатива "Посланик за един ден" за ученички от Силистра, Тутракан и Дулово

Посолството на Азербайджан в България е партньор на инициативата "Посланик за един ден", стартирана от Посолството на Обединеното кралство в София под патронажа на вицепрезидента на България Илиана Йотова, става ясно от писмо на Нейно Превъзходителство д-р Наргиз Гурбанова - посланик на Азербайджан в България, изпратено до областния управител на област Силистра г-н Ивелин Статев, с молба за съдействие поканата до достигне до няколко силистренски училища.

Едно от тях е в областния град - СУ "Никола Вапцаров" - единственото в града училище, обхващащо всички степени - начално, основно, средно образование. Две от училищата са в Дулово: Средно училище "Васил Левски" - непрофесионални училищни/класни профили: хуманитарни и природни науки, софтуерни науки с немски или английски език, и Професионална гимназия по облекло, услуги и транспорт - училище с високо качество.

Също две са в Тутракан: Средно училище "Йордан Йовков" - фокус върху икономическото развитие и природните науки с английски език. Училището има инициатива, която работи за осигуряване на равни възможности и интеграция на децата и на ученици от уязвими групи, и СУ "Христо Ботев" - училището предоставя училищни програми за гражданско образование и български език. Участва също в благотворителни инициативи в национални и международни проекти.

"Посланик за един ден" е национален конкурс за есе за момичета на възраст между 14 и 18 години (от 8 до 11 клас). Започнала през 2018 г. , за да отпразнува Международния женски ден, инициативата сега се превърна в една от най-признатите и широко подкрепяни. Основните цели на инициативата са: да насърчи интереса на младите момичета от цяла България към дипломацията, като им предостави възможност да разберат какво е да бъдеш посланик; да им даде право да изразят своите възгледи по въпроси, които засягат всички нас.

Победителките ще имат възможността да работят с жена посланик за един ден и заедно да участват в кръгла маса на високо ниво.Темата за кампанията 2019-2020 г. е "България на световната сцена". Многостранната дипломация има важна роля в света днес, тъй като позволява на държавите да преследват общи цели и да се справят ефективно с предизвикателствата. Крайният срок за кандидатстване за инициативата е 12 януари 2020 г. Подробна информация е на разположение на: www.ambassadorforaday.com.Коментари
left
right