д-р Георги КОСТОВ: "Искам да пожелая на всички да бъдем малко по-добри! Да не сме толкова злобни!"

д-р Георги КОСТОВ: "Искам да пожелая на всички да бъдем малко по-добри! Да не сме толкова злобни!"

Регион: Силистра Категория: Интервюта,Общество Публикувано: Прегледи: 4368
д-р Георги КОСТОВ: "Искам да пожелая на всички да бъдем малко по-добри! Да не сме толкова злобни!"

На 21 януари ще отбележим деня на родилната помощ. Ден, който е важен за цялото общество. Ден, в който акушерите и гинеколозите ще отбележат своя професионален празник. Има ли го чувството на празничност днес? Какво не сме научили още за това да бъдем родители, това да уважаваме и се доверяваме на лекарите. Имаме ли здравна култура като нация? Въпроси, които ще зададем отново на специалиста, акушер-гинеколога д-р Георги Костов, завеждащ Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра.

Д-р Костов, какво показва статистиката за изминалата 2019г. по отношение на новородените деца в Силистренска област?

Статистиката показва един сравнително нисък ръст около 10%, което не е малко. За 900 бебета, това са 90 новородени деца, като процентът се повишава и от плодните бременности, които ги има повечето в тутраканската болница при д-р Бойчев. Едно е статистиката като данни за новородените, но всъщност е нещо съвсем различно, като влезеш в дълбочината на данните. Тук не се касае за бебета, които са родени в силистренска област. Има 20% - родилки от други области, има и родилки, които са родили в села, а не окръжни градове. Статистика в България показва с около 1200 бебета по-малко. Във Варна има ръст на бебетата.

Вашите съвети към бъдещите майки...

Аз съвети вече не искам да давам. Почнеш ли да даваш съвети или си много остарял, или подлежиш на пенсия. Никой не се е вслушал в съветите. Тук, въпросът е да имаш сравнително добра практика, което означава да имаш добър опит. Добрият опит идва от тежките случаи. Тежки случаи, които са били трудни за разрешаване.

Когато има починала родилка или бебе..... какво обяснявате на близките?

Непоносимо е! В 99% се касае за аномалии, които са несъвместими с живота. Тръгнеш ли да обясняваш, основаната мисъл на българина е "защо на мен", сякаш ако се случи на друг е по-добре. На никой не трябва да се случва, но това са проценти на природата, които ги има от години. Намразват те за цял живот. Нямам случай, в който да съм обяснявал защо и какво е станало с детето и след това да съм имал посещение от тази пациентка. Трупаш един негативизъм, защото ти си този, който трябва да го каже. Ролята на началника на отделението и на всеки лекар е да си поеме отговорността и да обясни за какво става въпрос. Оставаш винаги неразбран.

Минавала ли ви е мисълта да захвърлите лекарската престилка?

Последните две години, да. Такива обиди от пациенти през живота си не бях чувал. Без да имам винаги, и без случая да е завършил. Би трябвало да сме малко по-търпеливи. България винаги се търси вина на някого. Моята професия много се шуми, когато има неблагоприятни инциденти с родилки. Дава се гласност, преди да е завършила проверката. Накрая с оказва, че има придружаващо заболяване, обаче това никъде не се съобщава.

Какво ще кажете на завършващите медицина?

Оставят ги да работят писмена работа. Не им дават да се усъвършенстват още докато са специализанти. Няма го това при младите, затова и те бягат.

Фонд "Асистирана репродукция" е създаден, за да финансира до три опита ин витро при двойки със стерилитет. Максималната сума, която може да бъде отпусната е 5 000 лв. на процедура. Какво трябва да знаят двойките, решавайки се на ин витро процедура?

Да се уточни къде е проблемът - в мъжкия или женския фактор. Всичко останало ще разберат в центъра към който се обърнат.

Как да се предпазим от рака на маточната шийка?

Няма как да се предпазиш, когато си на 35 години и се хвалиш, че не си ходила на гинеколог. Отиваш на лекар и си правиш профилактичните прегледи. Можем да прочетем в Африка колко умрели има от рубеола. Ние спорим дали да има ваксини или не...Ние сме една от страните, която последна въведе ваксината за рак на маточната шийка пожелание. По 10 случая има годишно в Силистра с рак на маточната шийка.

Сексът е телесно удоволствие. Нанася ли обаче вреди?

Когато не доставя душевно удоволствие. Сексът винаги е полезен. Раздвижва ти мисълта, хормоните, въображението, кръвта. Сексът ти дава сила. Единственото нещо, което по някакъв начин движи света. Лошото е, че живота завършва в памперс. Така започва, така и завършва. Стига човек дълго да може да го практикува.

Общо 116 са бракоразводни дела за 2017г., 115 броя бракоразводни дела за 2018г. и до настоящия момент имаме приключени общо 76 броя бракоразводни дела за 2019г., като предполагам, че до края на годината, техния брой ще бъде почти еднакъв, както и предходните две години, каза в интервю Мирослав Христов, председател на Районен съд - Силистра. Христов, каза също,че изневярата се сочи все по-рядко като причина за развод.

Една от 10-те божи заповеди е "Не пожелавай жената на ближния си". Обаче, ако той не ми е ближен, аз мога ли да я пожелая. Изневярата е плътска история, но ако изневериш на човек и го опустошиш духовно, предадеш го изцяло в пътя, който е тръгнал - това е изневяра. Изневярата в политиката е много по-тежка, защото там те изоставят. Развеждат се умишлено, защото като самотна майка си по-добре. Самотните майки имат финансови привилегии. Можеш да получаваш помощи.

Какво ви е мнението ви за еднополовите връзки?

Децата се раждат от жена. Един мъж, колкото и да се напъва, може да снесе нещо друго. За помещението, което има две нули. Ако им доставя удоволствието да си живеят така, нищо лошо. Само не го изтъквайте! Искаш да живее с мъж, живей! Римската империя от това загуби и пропадна. Този морал, който беше страшно изкривен. Човек трябва малко да почете, за да разбере. Всичко в главата. Вярно, някой може да се чувства жена. Мисля, че всичко въпрос на възпитание. Мъжете играя футбол и се бият, жените се занимават с домашна работа. Много се радвам, че в европейския парламент има много сериозни мъжки депутати. Мъже, които устояват точните ценности на Балканите.

Искате ли промени в закона за здравето?

За да се промени нещо в здравеопазването, трябва да има изключителна политическа воля. Никой не иска реформи, така е добре да се живее. Когато правиш реформи, винаги има един период, в който не си много добре.

И последен въпрос. Във вторник ще отбележите вашия професионален празник. С какви думи ще се обърнете към лекарското съсловие?

Искам да пожелая на всички да бъдем малко по-добри! Да не сме толкова злобни! Искам да можем и да се гледаме в очите! Познавам хора, които могат да се гледат в огледалото и пак ще се одобрят.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right