Емоцията на таланта

Емоцията на таланта

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 564
Емоцията на таланта

През една витрина, на главната улица "Трансмариска" в Тутракан, пред погледа човешки блясва пълноцветие от картини. Красиви картини, особен стил, емоционален. Това е Арт Галерия "Евмения" и ще ви посрещне самата авторка - Евмения Станкова.

С даровитата дама разговаряме точно там - сред картините и фотографиите й.

image

Естествено, любовта към рисуването е още детството. Досега е нарисувала над 100 картини, част от тях са продадени вече, а има десетина недовършени. Ползва "смесена техника" - пейзажите с масло и то от най-висок клас на боите. Половината от абстрактните картини са с акрил. Ако е необходимо техниката да е релефна - прави картината с акрил, защото акрилът държи обем и височина.

- Какво показвате в картините си?

- Себе си! Емоцията! Това са различни усещания. Винаги съм казвала, че не може да опишеш или да кажеш какво искаш да покажеш с една картина. Всеки рисува каквото в момента му диктува емоцията, усещането, дишането дори. Прави го в момента. В следващия момент идва друго. Обичам пейзажите, обичам цветята, обичам геометричните форми, обичам абстрактните картини и етюди, с които се занимавам. Предизвикателство е да постигнеш нещо. Не го замисляш предварително. Никога не можеш да постигнеш точно онова, което си наумил. Ако имаш някаква идея за картина, тя никога не се получава същата. Става или по-добра, или по-лоша. Ако е по-лоша, ако нещо не ти хареса, я докарваш до по-добра. Имала съм случаи, когато в картината има отдолу друга картина. Не ми е харесала и съм я преработила, променила съм я.

Всичките ми пейзажи са по мои фотографии.

- Ето тук е албумът...

- Албумът... това е Книгата за Тутракан - "Тутракан между водата и небето". Прочие, така се наричаше и фотоизложбата ми представена тук, в Тутракан, през 2014 г.

- Как решихте да я направите?

- Първо правих календари, обаче започнах да разсъждавам така: правиш календари, хубави, красиви, радват хората, но като мине годината - ще го забуташ някъде и малко хора ще се сетят, че могат да си ги сложат в рамки, и ще бъде захвърлен. А книгата остава. Подарила съм от книгата на Общината и на Музея. Печатат се в Германия. Качеството им е много добро. Има и много по-скъп вариант - тази голямата, която е долу. Мисля, че цената ѝ беше малко над 250 лева. Книгите се работят на специални хартии - фотохартии специално за книги. Текстът с историческите данни е на английски и на български език.

image

Евмения Станкова или емоцията на таланта! Картините и фотографиите й можете да видите в Арт галерия "Евмения" в Тутракан, също и в интернет - www.evmeniya.com - онлайн галерия за авторски картини. Чудесните творби могат да се поръчат и закупят.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ




Коментари
left
right