В АЛФАТАР: Инфраструктурата и социалните проекти остават приоритет в управлението на кмета

В АЛФАТАР: Инфраструктурата и социалните проекти остават приоритет в управлението на кмета

Регион: Алфатар Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 4508
В АЛФАТАР: Инфраструктурата и социалните проекти остават приоритет в управлението на кмета

На снимката: Янка Господинова - кмет на община Алфатар

"Инфраструктурата и социалните проекти остават приоритет в управлението на Алфатар и през следващия мандат", заяви кметът на Общината Янка Господинова.

Социалните проекти ще продължат, защото е важно вниманието, което се обръща на хората, както и грижата за тях.

На първо място, тъй като е съвсем скорошна новината, екипът на Янка Господинова е успял да подаде в срок до 6-и януари проектната документация за ремонт на неработещата детската градина и за изграждане на допълнителна сграда, където ще бъде разкрит втори Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица. Проектът е по "Красива България" и това е начин да бъде спасена поредната изоставена общинска сграда, така както година по-рано са направили с бившето общежитие. Там вече е изграден Център за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства. Вложени са близо 300 000 лв.

"Смея да кажа, че Алфатар и съставните му населени места придобиха европейски вид през последните няколко години. Всичко тук е вече много по-различно", коментира Янка Господинова. И още: "Четири години инвестирахме в инфраструктура и в развитието на социалния и културен живот".

Асфалтирани са населени места, които никога преди това не са имали тази възможност. Улиците години наред са били макадам и кал. Дори самият общински център последно е видял асфалт през 80-те години. Това е и причината да няма икономически инвестиции на този етап, поради липса на пътища и свързаност. "Надяваме се в следващите години промяната в тази посока да бъде успешна", не крие желанието си кметът на Алфатар. През летния сезон на миналата година общинските средства са били насочени основно към рехабилитация на пътната мрежа. Според Господинова, успешният модел на управление е резултат от работата на добър екип, равно разпределение на инвестициите, както и постоянство. Отново за рехабилитация на пътната мрежа ще бъдат разходвани и отпуснатите с ПМС 500 000 лв.

Община Алфатар води също така и много успешна социална политика, с уточнението: всички самотно живеещи, болни и възрастни хора получават ежедневна грижа в дома си. Изпълняват се два социални проекта: "Независим живот" е единият, където предлагат на 70 потребители услуга в дома "Личен асистент" - социален помощник. Хората са доволни. По този проект е закупен и чисто нов микробус с рампа за инвалиди, за да може възрастните хора съответно да ползват тази услуга качествено, да могат да бъдат транспортирани, когато имат нужда, до областния център, предимно за медицински услуги.

Другият проект е за 440 души всеки ден "Топъл обяд за гражданите на община Алфатар" и се изпълнява изцяло с европейски средства. Може би Алфатар е единствената община с подобен проект: 365 дни в годината тези хора имат възможност да се хранят в социална трапезария. А самотно живеещите, хората в неравностойно положение и отдалечените от общинския център получават храната в дома си. Така те са под наблюдение на социалните работници всеки ден. Получават не само услугата (храна), но има и обратна връзка от какво тези хора се нуждаят. Купуват им се лекарства, осигурява им се лекар при необходимост. Кметът Господинова е доволна, че са успели да подпишат анекс този проект да продължи до м. април, като се надява и след това да не бъде спрян.

В Алфатар се работи успешно и с младите хора. Няма млад човек, който да не е пряко ангажиран - в администрацията, по кметства, по проекти в оперативните програми за развитие на човешките ресурси. Няма значение дали тези млади хора са с висок образователен ценз или с по-нисък. Търси се възможност за всички. Работи се добре и със съществуващия бизнес на територията на Алфатар. Работодателите, когато имат нужда от работна ръка, търсят кмета.

Недостатъчни са възможностите за развлечение, въпреки усилната работа на кметския екип в тази посока. "Стараем се поне през два месеца да организираме събития, които да изкарат хората навън - да се срещнат, да се веселят. Тази политика я започнах в предишния мандат и продължавам и сега. Хората вече свикнаха с празници като тържествената заря проверка за Трети март, с организирането на Ден на градинаря и др. За хората тези събития са социални контакти", заяви Янка Господинова.

Факт е и вече ремонтираното Народно читалище "Йордан Йовков", намиращо се в центъра на Алфатар. Възстановен е градския стадион. Във всяко населено място има реновирани чешми, детски площадки и изградени места за отдих.

Алфатар влезе и в новините с изградената алея от чадъри, както и с преобразения интериор на четири от осемте спирки на градския транспорт. Липсата на средства за ремонт всъщност е провокирала инициативата. Всяка спирка има различен интериор, преобразяващ градската среда и създаващ уют на чакащите. Спирките разполагат и с библиотеки, в които могат да се открият произведения на родни и чуждестранни автори, а идеята е те да се обновяват ежеседмично.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right