ИЗВЪНРЕДНО! Взрив на псевдочума по птиците, само на 11 км от Силистра

ИЗВЪНРЕДНО! Взрив на псевдочума по птиците, само на 11 км от Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1539
ИЗВЪНРЕДНО! Взрив на псевдочума по птиците, само на 11 км от Силистра

Снимката е илюстративна!

Взрив на псевдочума по птиците (Нюкясълска болест) е регистриран на границата на България с Румъния, в Кълъраш. Има голяма опасност острото вирусно заболяване да се прехвърли в България, тъй като градът се намира само на 11 км от Силистра, съобщава сайта OFFNews.

В Кълъраш са засегнати 6871 птици. 62 са умрели.

Информация за взрива е подадена на 29 ноември от Световната организация за здраве на животните чрез системата ѝ за незабавно известяване.

Първите симптоми по птиците се проявили на 28 ноември, за тях съобщава румънската Национална служба за санитарна ветеринарна и хранителна безопасност. На 29-и взрива от Нюкясълска болест е потвърден. Същия ден е известена и нашата страна за опасността.

Болестта засяга домашните и дивите птици - главно кокошките и по-рядко пуйки, фазани и токачки. При тях тя е смъртоносна. Предава се на хората, като най-застрашени са тези, които отглеждат птици. Вирусът може да се съхрани във външна среда дълго време - в замразено месо периодът надхвърля 280 дни, в яйца в хладилник - над 500 дни.

При хората заболяването може да има симптоми като очно раздразнение или да протече като лека настинка.

OFFNews се обърна към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) с въпроси какво е предприела или ще предприеме българската държава във връзка с взрива от Нюкясълска болест близо до границата ни, ще бъде ли забранен вносът на пилешко месо от Румъния, предстои ли ваксинация. Очакваме отговор на запитването си.

В началото на годината у нас също имаше взрив на Нюкясълска болест, във ферма в Кърджалийско. Всички птици бяха умъртвени.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right