д-р ЮЛИЯН НАЙДЕНОВ: Със Силистра в сърцето продължавам да работя за хората

д-р ЮЛИЯН НАЙДЕНОВ: Със Силистра в сърцето продължавам да работя за хората

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1399
д-р ЮЛИЯН НАЙДЕНОВ: Със Силистра в сърцето продължавам да работя за хората

Доктор Юлиян Найденов работи за Силистра като кмет на общината от 2011 г. насам - в рамките на два поредни мандата.

По професия е лекар невролог. През мандат 2015-2019 г. във връзка с управлението на общината е носител на редица отличия: на НСОРБ, на сайта "Кмета.бг", на Асоциация на българските градове и региони, на предаването "БГ-маршрути", на предаването "Българските символи" на БТВ.

Удостоен е и с други награди: първа награда в конкурса "Европейска община в област Силистра" и за "Община-реформатор", награда от Международен фестивал на туристическия филм -"На източния бряг на Европа". Има първо място в категорията "Инвестиции и работни места" - кмет на годината 2017.

Получи също тройно отличие "Златен печат, сертификат и монета" от Клуб на българския културен и научен елит през 2016 г., на Кмета.бг за "Иновации, наука и образование" - кмет на годината 2015. Отличен бе чрез пряко гласуване от публиката с 13 393 гласа за усърдната си работа и съсредоточеност в развитието на образованието и науката в община от 20 000 до 50 000 души население, в която категория попада и община Силистра. Носител е на отличия от различни международни организации, сред които е Германската търговска промишлена камара.

Новата визия на централната част, цялостната осветеност, въвеждането на видеонаблюдение, газификацията, променена визия на входните пътни артерии на града, приветливата образователна инфраструктура, социалната ангажираност - това са само част от положителните промени в град Силистра.

Общината се нарежда в страната на едно от призовите места по реализация на трансгранични проекти. Общината е и сред отличниците в страната по изпълнение на междинните показатели по изпълнение на инвестиционната си програма на обща стойност над 19 милиона лева.

Силистра е град, който не спира да се развива и за последните осем години е с нова европейска визия, като обновяването продължава в полза на хората, за да се превърне хилядолетният град Силистра в европейски град с бъдеще.

- Д-р Найденов, с какви аргументи определяте заслугата - Вашата и на управленския Ви екип, за успешното управлението на Община Силистра през отминалите два мандата?

- Връщайки се в годините назад, когато започнахме работа като кметски екип, всички помним в какво състояние бяха пътната инфраструктура, състоянието на образованието, осветлението в населените места. Затова, започвайки още от първите месеци целта ни беше да се работи устойчиво за всички - както за най-малките - децата, така и за учениците, за студените, за възрастните хора. С това, което успяхме да направим във всички тези направления в община Силистра, ние доказахме, че то може да бъде надграждано във всяка следваща година с подобрение на обема и на реалните резултати, които се виждат.

Мисля, че инфраструктурата в нашия град, както и визията му, беше много променена през последните години. За пример давам квартал "Гагарин", където през последните 30 години никога не бяха асфалтирани улиците в него. Сега 21 от тях вече са обновени, а предстои и останалите три да бъдат асфалтирани.

За наша радост, успяхме да преобразим образователната инфраструктура, обновявайки всички детски ясли, детски градини, училища и професионални гимназии, с изключение на една детска градина и едно от училищата, които предстои да бъдат реновирани още през следващата година.

Учебните заведения получиха ново обзавеждане и оборудване. Сега децата и учениците се подготвят в много по-добри условия.

Също така бяха предприети широк спектър от дейности по обновление на спортната база в община Силистра: с държавни средства ремонтирахме покритата лекоатлетическа писта/зала, направихме ремонт на покрития плувен басейн. За моя радост успяхме след две години усилия да осигурим средства за ремонт на прословутата спортна зала "Дръстър" (известна повече като "Манежа"). Тя е четвъртата в България с толкова добра подова настилка, на която могат да играят баскетболисти, но е подходяща и за състезания по всички видове спорт - преди две седмици там беше проведен международен турнир по карате с участието на 160 деца от България и от Румъния.

В цялата страна е признато, че община Силистра е на първо място по брой реализирани социални проекти, социални заведения и домове, работещи за всички възрастови групи - за хора с и без увреждания. Там те са настанени и се чувстват наистина при много по-добър бит и удобства, отколкото са били в предходни години. Това, което удовлетворява екипа ни към днешна дата, е реализацията на още седем проекта, свързани със социалните дейности. Спомняте си, че в първите години целите, които си поставяхме, бяха точно в този смисъл - да променим визията на нашия град, да се чувстваме наистина като жители на европейски град.

Силистра е в Европа и нашите съграждани заслужават той да бъде приветлив и гостоприемен град - благодарение на това, което направихме, реализирайки много проекти, по които и към днешна дата продължаваме да работим.

Всички знаем колко много беше подобрен Дунавският парк, който догодина навършва 150 години от създаването си, за да бъде не само пръв по поречието на река Дунав, но и в момента най-уреден и най-красив, повод за възхита както за живеещите в Силистра, така и за гостите на града.

Това беше признато от нашите колеги и приятели от немския град Улм, който също е на брега на реката. Само преди месец приключихме ремонта на ул. "Симеон Велики", ремонтирахме и пл. "Албена", който вече е в пряка връзка с Дунавския парк и човек може да се разходи в него с удоволствие.

За мен наистина е много радостно, когато видя, особено в почивните дни, събирайки се, хора от различни възрасти да се разхождат по алеите в парка. Към днешна дата работим по обновление на сградата на общината. Премина процедурата за обновление на сградата на Художествената галерия - архитектурна емблема на града и региона, която също ще бъде ремонтирана.

Очакваме до два месеца да бъде пусната процедура за ремонт и на сградата на Драматичен театър Силистра, градена преди 45 години. Така най-после цялата централна част наистина ще придобие вид, какъвто ние всички искаме!

- Как степенувате проблемите на Силистра и региона като цяло?

- Като всеки град на територията на Република България, ние също сме населено място със своите проблеми. Заради всичко, което е било пропуснато да бъде направено в предходни години, или по причини, че не е имало потенциал да бъде решено до този момент.

Знае се, че се опитваме да променим ситуацията. Още от 2012 г. Дунавската стратегия е под егидата на Ангела Меркел - канцлер на Германия. Водихме преговори с наши колеги от държавите по поречието на р. Дунав - как можем заедно да се сработим, за да се получават нещата за различните градове в отделните държави така, че да бъде в интерес на всички.

Мисля, че това, което правим към момента, ще даде резултат. Основният проблем е липсата на инвестиции - трудното им привличане в нашия град, за съжаление, е в резултат на това, че общината не разполага със своя собственост.

Потенциални инвеститори - от Украйна, Китай, Япония, Турция и другаде, проявиха интерес към това - с какво разполага общината, за да им бъде предоставено като терен, на който те да предприемат необходимите мерки. Водили сме разговори с местни бизнесмени - в тази насока поддържаме добри контакти и ще продължим по този начин, за да можем в един момент да привлечем инвеститорите. Това би осигурило работни места, също така би задържало младите хора в нашия град!

- Изграждането на "Индустриална зона" в Силистра - възможно ли е и какво възпрепятства реализацията на този проект?

- Индустриалната зона също е била продадена в предходните години и там към днешна дата разполагаме само с имот от 6 дка. Имаме идеи! Знаете, че през 2018 г. в Силистра беше проведена среща за изграждане на нова индустриална зона. Там трябва да се намери терен, който е към момента друга собственост, и търсим методика дали такъв проект може да се реализира, за да бъде изградена инфраструктура със същото предназначение. Обсъждали сме с министъра на икономиката и мисля, че в следващите месеци ще има движение и в тази посока. Обичам да говоря за реални неща, които се случват, и как могат наистина впоследствие да имат продължение.

С г-жа Карла Пейс се срещаме по четири-пет пъти годишно. Българо-румънският участък е слабо използвана част на р. Дунав, а той е най-плавателната й част. При добри нива на реката при нас могат да акустират и плавателни съдове. Има проявен интерес за изграждане на мост Силистра-Кълъраш и от китайска фирма, с която също проведохме среща, както и с хора, които бяха при нас в града. Това е много показателно, че точно по този начин трябва да работим, за да се случват нещата.

Последната новина, която обаче е първият официален документ, внесен в Европейската комисия по транспорта, беше преди три месеца на среща в Букурещ - тогава г-жа Пейс донесе официално картата, показваща българо-румънския участък. На нея са начертани двата съществуващи и пет моста, които трябва да бъдат изградени. Единият мост е при Силистра-Кълъраш.

Не се притеснявам да кажа, че става дума за "нашия мост", защото това се отнася до всички наши съграждани, но и до живеещите в региона с център Силистра.

Известно е, че това е най-краткият (със 108 км) път до Азия. Пътнико и товаро-потокът, минаващ при нас, е изключително голям: през 2018 г. през ГКПП Силистра са преминали 187 000 леки и тежкотоварни автомобила. Големият проблем може да бъде разрешен само с изграждане на мост и след промяна в закона за концесиите. Аз съм оптимист, че ще има по-голям интерес към изграждане на това съоръжение от потециален инвеститор, който да го ползва почти 50 години.

- Един от неразрешените проблеми е разширяването на гробищния парк - темата е широко дебатирана в социалните мрежи. Има ли конкретни причини за нерешаването на този проблем?

- Информацията не е в правилната посока: гробищният парк към днешна дата бе разширен с 65 дка и вървят процедури при необходимост да стане още по-голям.

- След два успешни управленски мандата бихте ли споделили две неща, които е възможно да бъдат направени, за да спре миграцията на млади хора от града?

- Още в началото на първия си мандат през есента на 2011 г., коментирайки задачите, които си поставяме, това беше първата цел пред мен: да променим визията на града, на детските градини, яслите, училищата.

Търсим възможности за развитие на бизнеса. За първи път тази година имаме в три от училищата паралелки по 20-22 ученици, обучаващи се към училищната "Академия Телерик". Подготвяйки между 60 и 70 ученици с IT-насоченост, една от възможностите е те да бъдат задържани в нашия град. Казвал съм, че идеята ми в тази посока върви и с още една стъпка напред - с изграждане на IT-център, а това би привлякло млади хора в град като Силистра!

- Коя е онази Ваша цел, която не успяхте да реализирате и смятате да развиете в следващия си мандат?

- Не бих искал да определяме цели или каузи с лични мотиви. Всичко, което правим, ние го правим само и единствено в интерес на хората и на град Силистра, в интерес и на останалите 18 населени места в общината.

Основното е изграждането на мост Силистра-Кълъраш, действащ в две посоки: първо ще се отворят работни места в самия процес на изграждане на това съоръжение, а след това ще се увеличи пътническият и товарният поток, защото хора и техника със стока ще преминават през нашия град и през нашата община.

Това са неща, които ще се отразят изключително добре и ще ни подпомогнат в икономическо отношение, разбира се, при все, че вече сме град, който вече е газифициран. Обектите, които се газифицират в нашия град, стават все повече, а това ще представлява още по-голям интерес за в бъдеще за всички: за потенциални инвеститори, които ще имат един изключителен град на подходящо географско място. Тук те ще разполагат с речен и железопътен транспорт, както и с пътна инфраструктура с достъп до цяла Европа и до Азия.

- Ще бъде ли и с какво по-различен този местен вот - за Вас и като цяло за всички участници - Вашите очаквания?

- Нашето поведение в тази трета предизборна кампания, в която лично аз участвам, не се е променило. Ние винаги сме се отнасяли абсолютно коректно и по нормален начин с всички наши опоненти и конкуренти, включително от първите години, когато започнахме работа в органите на местната власт. Представяли сме резултатите, които сме постигнали. Мисля, че това е най-важното в една предизборна кампания. Ние можем да заведем всеки един от нашите съграждани на много места, където можем да покажем това, което е направено. Това, което го има и това, което би накарало нашите съграждани да останат в града или в другите населени места.

Ще продължим по същия начин да работим и с познатото Ви високо темпо, за да не забавяме доброто развитие на нашия град, който има своето бъдеще. Дължим го на начина, по който се движим през последните години.

Благодаря на хората за тяхното разбиране и за доброто им отношение към всичко, което свършихме в нашия град. Независимо от неудобствата, създавани по време на реализацията на проектите. Само с тяхната подкрепа и с усилията, които ние полагаме, се случва всичко в града, което вече е факт.

Нека на 27 октомври сме заедно! Разчитаме на подкрепа с номер №43 в изборната бюлетина, за да отчетем още по-добри резултати и в следващия управленски мандат (2019-2023 г.)!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ИЗБОРНИ ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right