ЗЛАТКО КУРТЕВ: Властта трябва да се обърне към нуждите на хората

ЗЛАТКО КУРТЕВ: Властта трябва да се обърне към нуждите на хората

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1327
ЗЛАТКО КУРТЕВ: Властта трябва да се обърне към нуждите на хората

Златко Стефанов Куртев е роден през 1964 г. в гр. Силистра. Завършил е право в Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

От 1997 г. до 2000 г. е бил съдия в Силистренски районен съд, а след това и до сега адвокат в Силистренска адвокатска колегия. Един от учредителите и Член на НС на "Да, България". Негови приоритети са привличането на инвеститори, електронни административни услуги и налагане на върховенството на закона във всеки един сектор от управлението.

- Какво ви провокира да се кандидатирате за кмет на община Силистра?

- Въпросът всъщност е, какво провокира хора, които никога не са били в политиката, да се кандидатират за местната власт. Защото ние, в Демократична България, сме именно такива - голямата част от нас никога не са били във властта. А отговорът е, че е критично необходимо властта да се обърне към нуждите на хората. Просто в това е нейния смисъл - ако властта има единствено самоцел, тя е напълно ненужна. И това се случва пред очите ни - болницата остава без лекари, на което г-н Найденов отговаря с посещения във фабрики, като че ли ГЕРБ има някакъв принос в съществуването им. Тировете тормозят града от години - г-н Найденов посещава клубове на пенсионери. Силистра се срива от години във всички изследвания за трудова заетост, инвестиции, демография, туризъм - от ГЕРБ оптимистично твърдят, че града е светъл и приветлив. Властта е фиксирана единствено в обществените поръчки и усвояването. Хората не намират решения на своите проблеми, бюрокрацията властва, некомпетентността е стандарт. Намираме се на едно от последните места по средна работна заплата, общината обезлюдява, улиците пустеят, липсват кадри за бизнеса и заедно с това, хората не намират работа и препитание. Абсурдното е, че 10 дни преди изборите управляващите нямат програма за управление. Впрочем същото е и за останалите политически субекти, които се явяват на тези избори, с изключение на Демократична България-Силистра.

От много години демократично мислещите хора в Силистра не припознават никой от кандидатите. Като общински съветници виждаме хора, които разбират властта като личен бизнес. Ние от Демократична България смятаме, че е наш дълг да осигурим алтернатива на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС.

- Кои са основните приоритети в управленската Ви програма?

- Трябва да действаме в спешен порядък. Първо - осигуряване на лекари в болницата. За последните месеци 4 лекари са освободили работните си места. Заедно с това, в момента специализантите, които някак си са попаднали в болницата, живеят в ненормални условия в същата тази болница - просто няма къде другаде да живеят. Ако ние не направим това място поносимо, а защо не и привлекателно за професионална реализация и живот на младите лекари, те просто ще търсят начин да си тръгнат от Силистра и тогава няма да има кой да лекува нас, децата ни и родителите ни. Трябва да се осигурят обзаведени квартири и стипендии на специализантите срещу задължението им да останат тук. Второ - трябва да приложим незабавно временните мерки от нашата програма за спиране на тировете. Няма да позволим повече от един тежкотоварен камион да преминава през Силистра, другите ще чакат извън града, докато се освободи място за навлизане в ГКПП, докато се реши въпроса кардинално. Трето - спешни марки за привличане на инвестиции. Необходимо е да се предприемат конкретни действия по реализацията на Индустриална зона, облекчаване на административната тежест върху бизнеса, дигитализация на възможно най-много административни услуги, обгрижване на всеки работодател. Нужно е ангажиране на усилията на народните избраници от Силистра и изобщо на всеки фактор с влияние пред правителството, за да стане ясно, че е критично важно да се осигурят 1000-1500 работни места незабавно. Четвърто - Задържане и привличане на младите хора чрез широка информационна програма по горните приоритети. Нашият красив и спокоен град е чудесно място за създаване на семейство и отглеждане на деца. Предвиждаме мерки за изграждане на повече детски площадки, включително и за деца с увреждания, както и подкрепа за млади семейства. Младите трябва да са приоритет номер едно, ако искаме да я има Силистра. Знаем, че те имат нужда от работа, дом и условия за отглеждане на децата си и ще съсредоточим усилията си в тази посока. Пето - Смятам, че общината дължи на силистренци прозрачност, отворена към гражданите администрация, електронно управление и яснота при обществените поръчки. Проблемът липса на прозрачност е изцяло решим с електронни инструменти, стига да има политическа воля за това и разбира се, необходимата доза експертиза. Считаме, че съществуват множество практики, които са продиктувани от корупция или от просто от липса на компетентност при осъществяване на административните услуги в община Силистра.

- На какъв екип ще разчитате?

- Кандидатите ни за общински съветници са изявени професионалисти, които познават проблемите на града ни. Всеки от тях е успял в своята област. Сред нас има инженери, лекари, юристи, архитект, специалист по климатична техника, автомонтьор, художник...Общото между тях е, че всички те са успели и уважавани граждани на Силистра. И най-важното - на тях не им е безразлично бъдещето на града, а това е всъщност политиката - какво да направим утре, така, че да живеем по-добре, ние и децата ни. Ние ще останем в Силистра, независимо дали ще спечелим изборите, а това не може да се каже за един от кандидатите за кмет. Част от кандидатите ни имат ясни политически позиции и силна политическа воля, но е широко застъпена е и гражданската квота, всъщност точно половината от кандидатите са такива. Смятам, че хората от листата, стъпвайки на богатия си житейски и професионален опит могат да бъдат един силен управленски екип.

- Кой е най-тежкият проблем, който досегашното управление не можа да разреши?

- След 8 години на власт без опозиция и коректив, настоящото управление на общината е в пълен застой. Властта не вижда нуждите на хората. Днес пропагандата тръби за "невероятните" им успехи, отчитат се асфалтирани улици, ремонти и усвоени десетки милиони. Звучи така, все едно тези хора живеят в друг град. Силистренци обаче виждаме всеки ден, че въпреки тези хвалби, ходим по непоправени тротоари, дишаме мръсен въздух, получаваме бавни ремонти със спорно качество. Работодателите ги няма. Парите не стигат до ежедневието на хората, те изтичат другаде, защото не това е целта на властта. Целта е друга и ние ще направим нужното за да "осветим" всеки договор, всеки разход, ще уважим всяко искане за достъп до обществена информация.

- Сградата на общината е място, където често хората търсят решение на проблемите си. Подготвени ли сте за това?

- Сега кметът има приемен ден за 2 часа веднъж в седмицата, което не е достатъчно. Това е нещо, което трябва да се промени и гражданите трябва да имат достъп до властта ежедневно. Тези, които искат да са първи сред народа трябва да му бъдат слуги.

За да могат жителите на общината да получават адекватна помощ при работата си с институциите ние ще предложим да бъде възстановена длъжността Общински омбудсман. Ще направим нужното, гражданите да имат възможност да контролират властта.

- Имате ли идеи за справяне с мръсния въздух през зимния сезон? Има ли нещо, което може да се направи още тази зима?

- Аз мисля, че по тази тема сме по-добре подготвени от всички кандидати на тези избори. Преди всичко ние имаме волята за истински промени, без страх, че групи хора ще ни атакуват за тях. В частта на програмата ни ясно даваме приоритетите и мерките, които предлагаме. За да знаят силистренци кога да извежда децата си ще увеличим броя на станциите измерващи чистотата на въздуха, като данните ще се показват онлайн в реално време. Проблем с мръсния въздух има не само през зимата. Необходимо е улиците да бъдат мити периодично, вместо да виждаме това едва в предизборния период. За зимния период в програмата си предвиждаме монтирането на филтри на комините. Те са няколкократно по-евтини от пелетните печки, хората няма да купуват по-скъпите пелети, а ефекта ще бъде същия - ФПЧ ще намалеят драстично.

- Как финансирате кампанията си?

- Вижда се, че не притежаваме финансирането на партиите на статуквото. Вижда се, че нямаме толкова билбордове, плакати, не можем да си позволим платени медийни изяви. Финансираме се със собствени средства и дарения на симпатизанти. Но ние се срещаме с хората, говорим с тях и усещаме подкрепата им. Подкрепяме се взаимно, ние сме същите тези силистренци, които недоволстват от посредственото управление на ГЕРБ и БСП.

- Защо е важно да се гласува на предстоящите избори?

- Ако повече хора дадат гласа си, контролирания вот ще стане по-скъп и неговият процент ще спадне. Ако всички гласуват инвестицията в платени гласоподаватели ще стане безсмислена. Така че, ако не упражним правото си на вот, ако се откажем да посочим конкретната личност, която харесваме, има риск да ни управлява най-голямата противоположност на мажоритарния вот - купеният вот. Изумително е - днес една възрастна дама ни каза, че няма да гласува, защото всички са маскари и ще видим, че пак ГЕРБ ще спечелят изборите?!? Хората трябва масово да покажат отношението си към сегашната власт и да изберат следващата. Колкото повече гласували - толкова по-легитимна ще е властта. Иначе рискуваме след изборите да си зададем въпроса - "Кой ги избра тия?".

- Вярвате ли в успеха си на тези избори?

- Ние от Демократична България - Силистра не се плашим от трудни битки. Вярваме в успеха. Съвсем близо сме до онзи момент, в който хора с енергия и познание, опит, твърдост и характер ще влязат в управлението на общината и така да я изтръгнем от модела на застой. Хората вече не вярват на популизъм и лъжи. Промяната е неизбежна, ние вярваме, че ще се случи и ще бъдем част от нея.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ИЗБОРНИ ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right