Община Силистра получи правото да стопанисва римската гробница

Община Силистра получи правото да стопанисва римската гробница

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1013
Община Силистра получи правото да стопанисва римската гробница

Правителството предостави на община Силистра безвъзмездно управлението върху късноантичната римска гробница. Решението е взето на днешното заседание на МС, съобщиха от правителствената пресслужба.

През март т.г. община Силистра поиска от Министерството на културата права за управление на Римската гробница за период от 10 години. Искането е свързано с изготвяне на Планово задание за опазване на паметника на културата и превръщането му в туристическа атракция. Инициативата е съгласувана с общинския съвет и получи подкрепа от областния управител.

През пролетта по покана на общината експертен екип от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) направи оценка на състоянието на археологическия обект. То бе определено като "състояние на сериозен риск" заради силно оводнения терен и проникващата влага. Стъпка по стъпка се върви по препоръките на специалистите, обясни заместник-кметът по устройство на територията инж. Веселин Андреев. Вече е направено пълно заснемане на обекта. Извършват се геоложки проучвания. Резултатите ще бъдат предоставени в НИНКН за изготвяне на комплексно задание за проектиране на ремонтите работи.

Предвижда се консервация, реставрация и експониране на гробницата. Общината вече търси финансиране по различни направления за превръщане на уникалния археологически обект в привлекателна туристическа атракция.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right