д-р Мария Димитрова: В Общинския съвет работихме в полза на жителите на Община Силистра

д-р Мария Димитрова: В Общинския съвет работихме в полза на жителите на Община Силистра

Регион: Силистра Категория: Интервюта,Общински съвет Публикувано: Прегледи: 1245
д-р Мария Димитрова: В Общинския съвет работихме в полза на жителите на Община Силистра

Д-р MAРИЯ ДИМИТРОВА е председател на Общински съвет СИЛИСТРА в мандатите 2011-2015 г. и 2015-2019 г.

Член е на управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети на Република България. Тя е ръководител на ПП ГЕРБ в Силистра. Лекар е по дентално медицина, специалност обща стоматология. Водач е на листата за общински съветници на ПП ГЕРБ за местните избори на 27 октомври тази година.

Представяме ви интервюто, което тя даде специално за в-к "Силистра ПРЕС".

- Д-р Димитрова, на финала на мандата на този Общински съвет сме, последното заседание беше на 26 септември. Резултатът - 1142 приети решения, 55 проведени заседания за този мандат. Какво стои отвъд тези числа?

- Да, на финала сме на мандат 2015-2019 г. Броят на заседанията и решенията, които цитирахте е точен. Те говорят за висока ефективност на работата ни. Най-голямото удовлетворение за мен е, че успяхме да издигнем авторитета на Общинския съвет като институция. Независимо, че работата на двете местни власти е взаимно свързана, гражданите вече са наясно какви са задълженията на Общинския съвет и за какво могат да се обръщат към нас за подкрепа. С нашата работа успяхме да утвърдим връзката между Общинския съвет и гражданите. Притеснително беше за мен, че хората не идваха в Общинския съвет, но в последната година нещата се промениха. Наблюдава се все по-голям интерес към нашата работа. Млади хора присъстват, както на сесиите, така и на комисиите, където се включват във взимането на решения. Мога да Ви дам конкретен пример. В една от комисиите се обсъждаше подпомагане в сферата на спортната дейност. Част от съветниците бяха на едно мнение, други - на друго. Допитахме се и до гражданите и се оказа, че те имаха трето виждане по въпроса. На това заседание гражданите разбраха колко е трудно взимането на решения и че има смисъл да участват в работата ни. Питате ме какво има отвъд тези числа. Отвъд тези числа има само работа, работа, работа.

- Синхронът между двете местни власти е изключително важен. Как Вие оценявате работата на съвета от тази гледна точка?

- Да, така е. Ако местната законодателна власт е в синхрон с изпълнителната, решенията се взимат по-лесно и бързо, работим на по-високи обороти и с оптимални резултати за развитието на общината. Разбира се, това не изключва и вариантите едната власт да е коректив на другата. Напротив, така се взимат най-верните решения. И през двата мандата, в които бях председател на Общински съвет, работихме много ползотворно с кмета на община Силистра. Наложихме нов стил на взаимодействието между двете институции, с взаимно зачитане на работата ни. Успяхме да намалим до минимум докладните записки, които се внасят в последния момент. Това вече се случва много рядко и само при особена спешност на решенията. Обикновено докладните записки са пълни и изчерпателно изясняват въпросите. На заседанията ни винаги е присъствал експерт от Общинска администрация, който разяснява в детайли на общинските съветници внесените предложения. Имаше и много дебати в комисиите, но аз благодаря на Общинския съвет и на Общинска администрация, защото точно това помагаше да взимаме решенията в полза на гражданите.

- Вече два мандата сте председател на Общинския съвет от ПП ГЕРБ. Каква е Вашата оценка за работата на съветниците от партията.

- Аз съм три мандата общински съветник от ПП ГЕРБ. В мандатите 2011-2015г. и 2015-2019 г. съм председател на Общински съвет. През последния мандат групата на ПП ГЕРБ се състоеше от 12 души от общо 33 общински съветника. Ние бяхме сплотен екип. Всеки от колегите е експерт в своята област и беше много полезен, когато се взимаха решения. Работихме в интерес на гражданите и на общината, и затова сега Силистра изглежда по-привлекателен и красив град. Смея да кажа, че освен с колегите от ГЕРБ, успях да работя добре и с общинските съветници от другите политически групи. Благодаря им, че заедно организирахме събития, които се превърнаха в традиция, като Дамското осмомартенско рали, което осъществихме в партньорство със Съюза на българските автомобилисти - Силистра, готвенето и раздаването на рибена чорба - курбан за здраве и благоденствие за жителите на град Силистра по случай празника на града - Кръстовден. Мога да обобщя, че завършваме един ползотворен и резултатен мандат.

image

- Каква е Вашата лична равносметка за работата на Общински съвет - Силистра? Свършихте ли по-добра работа за Силистра?

- Моята равносметка за изминалия мандат е положителна. Успяхме да свършим много работа и да придадем нов облик на населените места. Разбира се, всичко това нямаше да се случи ако нямахме отлично взаимодействие с кмета д-р Юлиян Найденов. В Общинския съвет всички заедно работихме в полза на жителите на община Силистра въпреки, че имахме разногласия с опозицията. Но това е в рамките на нормалното функциониране на демокрацията. Отделните политически групи, които са в него, имат своите идеи и позиции, но никоя политическа група не е пренебрегвала обществения интерес заради партийния. Всички колеги работиха в подкрепа на хората и техните потребности.

- Като общински съветник от 12 години как ще коментирате предложението за промени в Закона за местното самоуправление и местна администрация по отношение на изричното, вписано в закон, задължение за кметовете да имат приемен ден. Има ли нужда от промяна законът и в каква посока?

- ЗМСМА е законът, с който работи местната власт. В този закон са описани всичките й права и задължения. В последния си мандат съм член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в Република България (НАПОС) и там сме обсъждали предложенията за изменение на закона. Авторитетът на НАПОС е висок и законодателят се съобразява с позицията ни. Аз подкрепям въвеждането на приемни дни на кметовете. И без изменението на закона всички представители на местната власт, не само кметовете, а и общинските съветници трябва постоянно да провеждат срещи с гражданите, които са им гласували доверие.

- Кой е най-големият успех от Ваша гледна точка в този мандат на Общинския съвет. Кой важен въпрос не успяхте да гласувате, да довършите?

- Най-важното от моя гледна точка е, както споменах по-горе, че направихме поне част от съгражданите ни наши партньори в процеса на взимане на решение. Освен това работихме упорито и всеотдайно, и можем да гледаме хората в очите. Обърнали сме внимание на всеки, който се е обърнал към нас, решавали сме проблемите заедно. Свършихме доста работа, за да придобие Силистра тази нова визия. Моите принципи в управлението са били прозрачност, отговорност и позитивизъм. Не обичам да давам обещания, които не мога да изпълня и не направих това. Много ще се радвам ако някога кметът внесе докладна за разпределение на 4 млн. капиталови разходи за асфалтиране и за ремонти. Мисля, че тогава ще можем да направим повече неща и ще бъдат удовлетворени и кмета, и съветниците и съгражданите ни.

- А от тук нататък накъде, д-р Димитрова?

- Да си председател на Общинския съвет или да си кмет е работа, която е мандатна и човек на такъв пост не трябва да го забравя и за миг. И аз никога не съм забравяла, че съм първа сред равни и имам задължения да изпълнявам определени задачи в полза на обществеността. Аз обичам Силистра! Тук е родното ми място, тук се върнах да работя след завършване на висшето си образование, тук живеят семейството и приятелите ми. За мен е от голямо значение, когато срещам своите съграждани да не се срамувам, че съм взела грешни решения. Със своите дела се стремях да бъда посредник между кмета и гражданите. Водач съм на листата на ПП ГЕРБ и ще бъда радостна ако и през мандат 2019-2023 г. защитавам интересите на хората. Дали ще бъда председател отново, това ще го решат гражданите чрез общинските съветници, които ще изпратят в местния парламент. Аз съм лекар по дентална медицина и дори да не бъда в местния парламент, ще изпълнявам своето призвание да се грижа за здравето на хората. Призовавам гражданите на община Силистра на 27 октомври да отидат и да упражнят своя вот. Призовавам ги да оценят всичко това, което направихме и да ни подкрепят с №43 в интегралната бюлетина.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ИЗБОРНИ ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right