Последните мигове от живота на Ботев представиха ученици от ОУ "Кирил и Методий"

Последните мигове от живота на Ботев представиха ученици от ОУ "Кирил и Методий"

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1154
Последните мигове от живота на Ботев представиха ученици от ОУ "Кирил и Методий"

Ученици от пети и шести клас на ОУ"Св.св. Кирил и Методий" представиха драматизацията "Свобода или смърт" по откъси от едноименния филм на Никола Корабов. Групата ентусиасти се втурнаха в амбициозното начинание не за да демонстрират или усъвършенстват артистични умения. Те опитаха да се доближат до Ботевия свят и да чуят последните думи и последните мисли на поета. Да дишат въздуха на Ботевите пътеки. Да чуят вятъра на вярата, съмнението и безверието, което кара 120 момчета да прекрачат в сърцето на България и в недрата на Вселената.

Ценното в това, което децата направиха , е не толкова в самото представление, колкото в това, че сами търсеха, обсъждаха, опитваха, отхвърляха и отново се връщаха, докато намираха верния тон и жест към всяка сцена. За да разберат. За да почувстват. За да научат. Научиха колко бързо е посивяла брадата на Ботев в последните му дни. Научиха как са му стискали ботушите, защото са били гласени за друг. Научиха много и за себе си. И предадоха наученото на публиката, която беше се събрала на импровизираната сцена в училището и която се пренесе там, де буря кърши клонове и сабя ги свива на венец. Венец до венец - това ще се случва в тази година, посветена на Ботев. Ние, учениците и учителите от ОУ "Кирил и Методий" положихме вече нашия. Венец от думи - пред олтара на саможертвата - за да не забравяме и да се връщаме - там, откъдето сме тръгнали. И там, където вълците ближат лютите рани на героите.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right