Децата до 4-ти клас да повтарят при лош успех?

Децата до 4-ти клас да повтарят при лош успех?

Регион: България Категория: Анализи,Образование Публикувано: Прегледи: 2138
Децата до 4-ти клас да повтарят при лош успех?

Учениците от началния курс да повтарят класа при слаб успех, предлагат родители и учители в общественото обсъждане на новия закон за образованието. Сега децата до четвърти клас преминават в следващо ниво независимо от успеха им.

Според голяма част от родителите и учителите обаче това води до феномена деца, които не могат да четат и пишат, директно да преминават в прогимназиален етап.

"Аз подкрепям това предложение, защото наблюдавам, когато децата дойдат при мен в 5-и клас, има случаи, в които не са ограмотени. Те просто имат проблеми да пишат на български и да четат", заяви пред "Монитор" учителката Елица Генева.

Психолозите са категорични, че повтарянето в началните класове е вредно за децата. "Не може да се втълпява на учениците, че при провал ще бъдат наказани толкова сериозно. По този начин се слага белег на тези деца", обясни психологът Маргарита Христова.

В онлайн анкетата надделява тезата, че санкции за незнаещите ученици трябва да има едва след втори клас. "Ако се наложи, по-добре да се повтори класа, за да се позабави малко образованието на дадения ученик, но да гарантираме, че той може да чете, да пише, че е усвоил този материал", заяви образователният министър проф. Анелия Клисарова.

Според председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева тезата за автоматично преминаване въпреки липсата на знания е несъстоятелна. "Тези пропуски могат да се наваксат с допълнителни часове и индивидуална работа с децата", обясни Такева.

Сред останали предложения на родители и учители за промяна на закон за образованието е и изпитите за гимназии да се държат след 8-и, а не какво сега след 7-и клас. Три са обсъжданите варианти кога да се взима диплома за основно образование.

Сега това става след 8-и клас, а от няколко години се дискутира идеята диплома да се дава годината по-рано. Синдикатите пък предлагат учениците да завършват основното си образование чак след 9-и клас. Финалната дума кои предложения ще бъдат приети имат експертите от МОН и депутатите.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right