До 36 градуса през юни, но и доста дъжд

До 36 градуса през юни, но и доста дъжд

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 1581
До 36 градуса през юни, но и доста дъжд

Най-ниските температури през юни ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 31 и 36, според прогнозата на НИМХ

Най-ниските температури през юни ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 31 и 36, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21 градуса, по долината на река Струма - около 22 градуса, за високите полета - между 16 и 18 градуса, а за планините - между 7 и 12 градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините ще е между 60 и 90 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма - между 40 и 60 л, а в планинските райони - от 90 до 140 л.

Валежите ще са близо до нормата, но ще са неравномерно разпределени.

През по-голямата част от месеца въздушната маса над страната ще бъде неустойчива.

Ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и през първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени с гръмотевична дейност валежи.

На места ще има и градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи.

Повече слънце ще има в сутрешните часове

През повечето дни от първото десетдневие ще има следобедни превалявания и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи около 3-4 юни и към края на периода.

В началото на десетдневието температурите бързо ще се повишат, ще достигат и ще надхвърлят на места 30 градуса, а в средата на десетдневието ще има захлаждане.

В началото на второто десетдневие времето ще се задържи относително по-стабилно, с по-малка вероятност за валежи.

Превалявания се очакват около 13-15 юни, които ще бъдат последвани от захлаждане.

През втората половина от периода, в часовете около и след обяд, ще се развива купеста облачност, но преваляванията ще бъдат "петнисти".

През третото десетдневие ще има тенденция за постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и за повече спокойни дни.

Към края на месеца има вероятност валежите да са по-малко, а температурите да са по-високи.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right