Балет "Аксел" ще участва в VIII Международен танцов фестивал "Танцуваща река" в гр. Русе

Балет "Аксел" ще участва в VIII Международен танцов фестивал "Танцуваща река" в гр. Русе

Регион: Силистра Категория: Спорт Публикувано: Прегледи: 1626
Балет "Аксел" ще участва в VIII Международен танцов фестивал "Танцуваща река" в гр. Русе

Балет "Аксе" към ОДК - Силистра с ръководител Адриана Мумджиева ще участва в осмото издание на Международен танцов фестивал "Танцуваща рек". Фестивалът, който има конкурсен формат, ще се проведе на 5 април 2014 година (събота) в град Русе.

Школа за модерен балет "Аксел", чието участие в "Танцуваща река" се превърна в традиция, ще представи град Силистра на елитния фестивал за пета поредна година. И тази година балетът ще се състезава във всички възрастови групи. Във фестивала ще участват четиридесет и шест от талантливите възпитаници на "Аксел" на възраст от 8 до 18 години. Те ще изпълнят общо девет танца в стил "танцово шоу", част от новия репертоар на школата. Именно на сцената на "Танцуваща река" чаровните силистренски танцьори ще представят за пръв път пред публика танците, които са разучавали през учебната 2013/2014 година. За магнетичното въздействие на техните изпълнения, художественият ръководител на балета Адриана Мумджиева е подбрала чудесна хармония между музика и динамична, модерна хореография. Дизайнът и изработката на оригиналните сценични костюми, с които ще се представят децата от балета, са също нейно дело.

Всяка година балет "Аксел" се представя достойно, завръщайки се от фестивала с различни награди и поощрения:

• 2011 година - 3-то място в трета възрастова група в категория "малка група" и награда за отлично представяне.

• 2012 година - специалната награда на Общински младежки дом Русе.

• 2013 година - 1-во място в първа възрастова група в категория "малка група", 2-ро място за соло в трета възрастова група, 3-то място в трета възрастова група в категория "голяма група", награда за "Най-проспериращ състав".

ЗА ФЕСТИВАЛА:

Фестивалът "Танцуваща река" се провежда ежегодно и е с конкурсен характер. През последните години интересът към него е голям и участие вземат над 500 деца и младежи от страната и чужбина. През 2013 година 21 състава от България и Румъния превърнаха събитието в девет часов танцов маратон, по време на който показаха изключително високо ниво и много добра подготовка.

Новост тази година е въвеждането на отделен стил "улични танци", в който ще се състезават хип-хоп танци, брейк, кръмп и дуги, разделени в две възрастови групи. Изпълненията могат да бъдат както солови така и групови.

По-голяма свобода в представянето предлага стилът "танцово шоу", в който се включват съвременни и джаз танци, характерни танци, стил Бродуей и други. В него участниците ще се състезават в три възрастови групи, като всяка от тях има по четири категории - соло, дует, малка и голяма група.

Оценяването на изпълненията се извършва от жури, съставено то независими специалисти в областта на танцовото и сценичното изкуство. Във всяка една от категориите в отделните стилове се присъжда първо, второ и трето място. За цялостното представяне се раздават и допълнителни призови награди: "хореография", "костюми" и "проспериращ състав". Приз "Танцуваща река" получава колектив или изпълнител, събрал най-много точки във всяка от възрастовите групи, за целия фестивал, и се присъжда само веднъж.

Фестивалът е посветен на Международния ден на балета и е част от кампанията "Русе - град на свободния дух", в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година. Събитието е организирано от Държавна Опера - Русе, Общински Младежки дом - Русе и Сдружение "Импулс".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right