Кмет дава по 1000 лева за всяко новородено бебе

Кмет дава по 1000 лева за всяко новородено бебе

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 989
Кмет дава по 1000 лева за всяко новородено бебе

Георги Иванов, кмет на с. Сребърна

С финансови стимули кметът на силистренското село Сребърнасе опитва да задържи младите семейства. Средствата са осигурени от инвеститор, който подпомага развитието на туризма в селото. Благодетелят обаче не иска да се афишира. С негова помощ родителите на всяко новородено бебе получават еднократна помощ от хиляда лева, а всеки първокласник - 200 лева.

През последните 2 десетилетия жителите на Сребърна са се стопили наполовина. Училището отдавна е закрито, а от 12 години и детската градина е затворена. За да задържи младите семейства на село, кметът предприел нетрадиционната мярка.

Георги Иванов - кмет на с. Сребърна: "Намерих спонсор, който реши да дава по 1000 лева за новородено дете в Сребърна да можем да запазим младите хора в Сребърна, осигурихме работни места, млади семейства да дойдат и всичко това се случи имаме около 24-25 деца за 5 години".

Колкото и навременна и безкористна да е помощта обаче, тя се оказва недостатъчна, защото липсата на детска градина е сериозен проблем за майките. 12 деца от Сребърна ходят на градина в съседното село Айдемир и всеки ден пътуват по 15 км с училищния автобус.

Лидия Неделчева: "Сутринта тръгва автобусът в 6.40, вечерта ги връщат в 17.45. Децата са малки, моето е 5-годишно, има и по-малки от тях. Много е трудно..."

Ивелина: "Студено, автобусът закъсва, по разклони ходим ги прибираме, заледено, много е трудно пътуването. Иначе резерват, музей, селото ни е известно ама за деца - никакво бъдеще".

През лятото, когато учениците са във ваканция, транспорт изобщо няма и децата спират да ходят на градина. От общината в Силистра засега изключват възможността детската градина в Сребърна да заработи отново, но се ангажират да осигурят транспорт.

Нели Иванова - началник отдел "Образование" в община Силистра: "Ние и сега проявяваме добрата воля децата да пристигат в детската градина, да могат да пътуват, 5 и 6-годишните подлежат на задължително обучение знаете и затова ще направим всичко възможно така,че ще има превоз за децата".

Въпреки неуредиците майките харесват спокойния живот на село и не искат да го напускат. А кметът уверява, че програмата за поощряване на раждаемостта ще продължи. Пък ако е дал Господ след някоя и друга година детската градина и училището може отново да отворят врати.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари