Около 70 хил. българи страдат от шизофрения

Около 70 хил. българи страдат от шизофрения

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 1225
Около 70 хил. българи страдат от шизофрения

Около 70 хил. българи страдат от шизофрения. Половината от тях са в тежко състояние, обяви в ефира на Нова телевизия д-р Цветослава Гълъбова в коментар на нов случай на психично болен, който тормози съседите си с опасно на моменти поведение. От години в бл. 70 в "Младост" 1 в София живее шизофреник, който няколко пъти е подпалвал и наводнявал апартамента си.

"Всички близки изпитват затруднения в гледането на болните. Хората полагат много усилия, но това е болест за цял живот. Един член от семейството трябва да се инвалидизира и да стои постоянно при пациента. Голяма част от българските семейства са засегнати от проблема. Неслучайно шизофренията е социално значимо и много скъпо заболяване", отбеляза директорът на психиатричната клиника "Св. Иван Рилски".

В цивилизованите държави има общински дневни центрове, в които психично болните се занимават и има достатъчно лекари и медицински персонал, който да се грижи за тях, посочи д-р Гълъбова. При повечето ни болни капацитетът на семейството за справяне с такива проблеми е ограничен, добави тя.

"В България имаме достъп до най-качествени медикаменти на високо ниво", каза експертът. По думите й обаче проблемът е с това, че някой трябва да контролира постоянно приема им.

Изолацията, като форма на лечение на психичните болести, не се прилага в Европа от 30 - 40 години и не е решение на проблема, смята Цветослава Гълъбова.

Read more: http://healthy.actualno.com/Okolo-70-hil-bylgari-stradat-ot-shizofrenija-news_21535.html#ixzz2xEwGGmaI

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right