Журналистиката и пиарът - взаимодействие и противопоставяне

Журналистиката и пиарът - взаимодействие и противопоставяне

Регион: Тутракан Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 1070
Журналистиката и пиарът - взаимодействие и противопоставяне

Тамара Спасова от Тутракан с награда "Златно перо" от СБЖ

Това бе темата на семинара в гр. Плевен на 14 и 15 март т.г., организиран от Съюза на българските журналисти и домакинстван от местното дружество на СБЖ с координатор Иван Каневчев. Участвалите в семинара журналисти от национални и регионални медии от София, Видин, Плевен, Русе, Тутракан, Габрово и Разград, а също пиарите (основно от Плевен) бяха приветствани от името на кмета на община Плевен д-р Димитър Стойков чрез поздравителен адрес връчен от зам.-кмета Стефан Петков по повод 120 години организирано журналистическо движение в България,

При откриването на семинара секретарят на Областната администрация - Плевен Емил Димитров, известен с медийния си прякор Ревизоро, сподели за съвместната му със СБЖ борба в трудните години за оцеляването на Съюза и оцени значителната роля в нея на Снежана Тодорова, главен секретар и и.д. председател на журналистическия съюз. Тя накратко припомни историческия път, изминат от СБЖ за 120 години, когато са се зародили първите журналистически дружества, до днес и подчерта, че 2014 година е годината на специалните чествания на историческата годишнина на Съюза. През май т.г. в гр.Варна предстои среща на медии от Балканските страни. В чест на кръглата дата на СБЖ, която се чества под егидата на ЮНЕСКО, и лично на генералния му директор Ирина Бокова, ще бъдат издадени специална пощенска марка, албум за първите печатни издания в България, юбилеен брой "Вестник на вестниците". Кулминационният момент ще е съборът-концерт в читалище "Славянска беседа", където всъщност е основано дружеството на журналистите и интелектуалците преди 120 години.

Интересен факт бе отбелязан от и.д.председателя на СБЖ Снежана Тодорова - в гр. Бургас един от площадите е именуван "Журналист", защо пък да няма площади с това име и в други български градове? В тази връзка не е излишно да се помисли върху идеята да си имаме улица или площад "Журналист" и в нашия град - Тутракан, в който след Освобождението, в края на 19 и в началото на 20 век са се издавали няколко вестника. Един от първите печатни издания в гр.Тутракан бе вестник "Напредък", основан през 1909 г., който продължава да излиза и днес, вече 7-а година като третото му издание.

За устойчиво поддържане на журналистическата традиция в местните и регионалните медии в Тутракан и във връзка с юбилея, и.д. председател на СБЖ Снежана Тодорова, по предложение на председателя на дружеството в област Силистра Йордан Георгиев, връчи почетна награда на СБЖ "Златно перо" на главния редактор на вестник "Напредък" Тамара Спасова.

Лектори на семинара бяха проф. д-р Здравко Райков - преподавател във Факултет по журналистика и масови комуникации в Софийски университет "Св. Климент Охридски"; доц.д-р Георги Калагларски - преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и член на УС на СБЖ; Любомир Блатски - председател на дружеството на пиарите в състава на СБЖ и преподавател. По поканата на домакините, участниците в семинара посетиха панорама "Плевенска епопея - 1877".

"Журналистите намаляват за сметка на пиарите", бе един от основните изводи от работата на двудневния семинара на тема "Журналистика и връзки с обществеността - взаимодействие и противопоставяне".

Модераторите обосноваха тази тенденция с появата на "глобалното село", бумът на социалните медии и бързите промени в развитите общества. Медийната среда у нас, както и по света, се променя динамично, бумът на интернет и социалните медии промениха изцяло технологията и възприятието на медиите, както и работата на журналистите, чиито брой продължава да намалява за сметка на бумът на пиарите, споделиха лекторите. Вестниците (и най-вече техните книжни тела) са свили драстично тиражите си за сметка на новите медии и възможностите на все повече обикновени хора с различни професии да отправят социални послания до огромна аудитория. "В днешно време около 70% от съдържанието на медиите се определя от информации, представени от пиарите", смята проф. Райков.

Следващият голям форум, организиран от СБЖ за годишнината, ще е през месец май във Варна, където ще се състои международна конференция под надслов "Медии и издателски политики".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари