Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас

Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 967
Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас

Силистра остана на 16-то място в крайното класиране с общ актив от 2208 точки.

Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене у нас за 2013-та година. За първи път в седемгодишната история на наградите, връчвани от Дарик радио и вестник "24 часа", победителите са два града. Те са събрали еднакъв брой точки по 20-те критерии, на които се базира класацията "Най-добрият град за живеене в България".

Велико Търново печели приза "Най-добрият град за живеене" за първи път в историята на класацията, докато Бургас е определен като най-доброто място за живеене за трети път и за втора поредна година.

Премиерът Пламен Орешарски връчи голямата награда на кметовете на двата града Даниел Панов и Димитър Николов. Бургас печели наградата на слушателите на Дарик и читателите на в. "24 часа", които за разлика от миналата година единодушно са посочили морския град като най-добрият град за живеене.

Орешарски пожела на следващата церемония да присъстват още повече кметове:

"Да помечтаем за времето, когато всички български градове ще покрият критериите за най-добър град и тук ще бъде запълнено с най-малко 264 кмета, а защо не и с повече".

Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев перефразира мисъл на известна личност, за да отправи своето пожелание:

"България е толкова силна, колкото е силен най-слабият й град. Пожеланието ми и към кметовете, и към представителите на изпълнителната власт е да направят така, че в България да няма слаби градове, защото това е успехът на България".

Церемонията по връчването на наградите започна с един специален приз - за "Най-бързорастящ град", който беше връчен на кмета на Несебър Николай Димитров. Градът се отличава с висока раждаемост, механичен прираст и голям брой сключени бракове.

Победител в категорията "Най-добър малък град" стана Аксаково, област Варна, който през последните 10 години е успял да се развие, и е водещ по критерия най-много привлечени евросредства на глава на населението.

Другата специална награда през тази година беше връчена на сръбския Димитровград, за "Най-добър български град извън пределите на страната".

През 2013-та година София е бил "Най-добър бизнес град" и "Най-добър град за културен живот", показва още класацията на Дарик радио и "24 часа".

Морската столица Варна получи наградата "Най-перспективен град", заради модернизацията на туристическата зона и плановете за разширяване на пристанището.

Като "Най-зелен град" беше отличен Кюстендил.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right