Топ 10 места, които НЕ бихте искали да посетите

Топ 10 места, които НЕ бихте искали да посетите

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 2990
Топ 10 места, които НЕ бихте искали да посетите

Ето едно нетрадиционно предложение - вместо колекция от красиви, екзотични, романтични и атрактивни дестинации, разгледайте подбраните места, които няма да имате желание да посетите.

1. Остров Кеймада Гранде, Бразилия

Близо до Бразилия, на юг от Сао Пауло се намира остров Кеймада Гранде, известен още като "Змийски остров". Той е недокоснат от човешка ръка и е непокътнат от изследователи - за това има и основателна причина. Учени смятат, че на острова живеят от 1 до 5 змии на квадратен метър. Това не би било толкова ужасяващо и стряскащо, ако змиите бяха с малки размери и неотровни. Уви! Змиите, които обитават Кеймада Гранде, са силно отровни, представители на семейство Crotalidae. Тези влечуги, обитаващи територията на Змийския остров, достигат до дължина над половин метър и притежават мощна бързодействаща отрова, която стопява плътта около мястото на тяхното ухапване. Това място е толкова опасно, че се изисква специален пропуск, за да го посетите.

2. "Зоната на отчуждаване", Източна Европа

"Зоната на отчуждаване" е 30 - километрова изолирана зона, разположена около Чернобилската АЕЦ и се охранява от специализирани отдели на Украинското министерство на извънредните ситуации. След аварията хиляди жители са отказали да бъдат евакуирани от зоната, а някои дори незаконно са се завърнали там по-късно. С течение на годините населението е намалявало драстично и е достигнало до 400 жители през 2009 година. Приблизително половината от преселниците живеят в град Чернобил, други са се пръснали по селата из зоната. След продължителни и многократно повтарящи се опити за тяхното изселване, властите са се примирили с присъствието им и дори са позволили достъп на подпомагащи услуги за тях. Поради наставащите грабежи, полицейското присъствие е засилено - така че внимавайте - ако посетите това място, можете да бъдете или застреляни, или облъчени от радиацията.

3. Калните вулкани на Азербайджан

Вследствие на вулканична активност в Каспийско море, близо до бреговете на Азербайджан, през пролетта на 2001 година възниква нов остров. Не може да се твърди обаче, че Азербайджан няма активни вулкани - има хиляди - и те са кални вулкани. Калните вулкани са малко известни. Те изригват понякога по впечатляващ начин, но като цяло не се считат за опасни - освен ако не сте случайно попаднали там в неподходящото време. На всеки двадесет години калните вулкани експлодират с голяма сила, изстрелват пламъци на стотици метри в небето и разпръскват тонове кал наоколо. При едно от изригванията пламъците могат да се видят от 15 километра разстояние. Три дни след това те още горят, но с по-малка сила и на по-ниско ниво.

4. Юнгас Роуд, Боливия

Юнгас Роуд се намира на 56 километра североизточно от Ла Пас, в района Юнгас, Боливия. Той е известен с това, че е изключително опасен. Проучване сочи, че между 200 и 300 пътуващи намират смъртта си по него всяка година. Пътят е осеян с кръстове, маркиращи множеството места, от където превозните средства са падали. Пътят е построен през 1930 година от парагвайски затворници по време на Войната за Гран Чако. Това е един от малкото маршрути, които свързват района на тропическите амазонски гори в северната част на Боливия, или Юнгас със столицата. Екстремните и стръмни на пътя склонове са с наклон от най-малко 600 метра, ширината на платното е не по-голяма от 3,2 метра, а липсата на предпазни парапети увеличава опасността при движение. Допълнителни фактори, които могат да влошат положението на пътната обстановка, са дъждовете, мъглата и прахта, които намаляват видимостта. На много места пътната настилка е кална и има опасност от срутване на скали.

5. Остров Рамри, Мианмар

Остров Рамри представлява огромно блато, дом на хиляди соленоводни крокодили - най-смъртоносните в света, маларийни комари и отровни скорпиони.

6. Азбестова мина , Канада

Азбестът е съвкупност от шест естествени силикатни минерала, които са високо ценени поради тяхната огнеупорност и способност за поглъщане на звука. Вдишването на азбестови влакна може да доведе до редица сериозни заболявания, включително и до рак. Въздействието на тези силикатни минерали е толкова опасно, че добивът и употребата им в Европа са забранени от Европейския съюз. Тези, които са любопитни, могат да посетят мините Тетфорд в Квебек, Канада. Този азбестов рудник е открит, огромен и активно функциониращ. Работниците в мините не са задължени да носят каквато и да маска, която да защитава дихателните им пътища. Дори в непосредствена близост до мините се намират жилищни райони. Можете да си направите автобусна обиколка сред смъртоносната среда по време на летните месеци. Билетите са безплатни. Не забравяйте да си вземете пълна екипировка, която да Ви предпази от биориска.

7. "Градина на отровите", двореца Алнуик, Англия

Вдъхновена от Ботаническата градина в Падуа, Италия (първата ботаническа градина, която е създадена с цел отглеждането на лечебни и отровни растения през 1500 година), "Градината на отровите" в Алнуик е посветена изцяло на растения, които могат да Ви убият. Тя разполага с много растителни видове, отглеждани в задната част на градини, и с такива, които растат в британската провинция, както и много по-необичайни сортове. Градината е дом и на ексцентрични ботанически видове като беладона, тютюн и мандрагора (Мандрагората е силен халюциноген, който се е използвал през Средновековието в много вещерски рецепти.), а също така има лиценз за отглеждането на канабис и кока, които са в специални клетки - поради обясними причини.

8. "Вратите към ада", Туркменистан

При сондажи в областта Дарваз, Туркменистан, през 1971 година геолози случайно откриват подземна кухина, пълна с природен газ. Земята на над нея рухнала, разкривайки дупка с диаметър от 50-100 метра. За да предотвратят освобождаването на отровни газове, учените решили да подпалят дупката. Геолозите са се надявали, че огънят ще изтлее след няколко дни, но той все още гори. Местните жители наричат ​​кухината "Вратите към ада". Това е едно невероятно място, което едва ли бихте желали да посетите.

9. Остров Изу, Япония

Изу са група вулканични острови, простиращи се на юг и изток от полуостров Изу, Хоншу, Япония. Административната им структура се състои от два града и шест села, всички прилежащи към Токио. Най-големият е Изу Ошима, наричан просто Ошима. Поради вулканичния си характер, из островите се носи перманентна миризма на сяра. Жителите са били евакуирани от островите през 1953 г. и 2000 г. поради вулканична дейност и опасно високите нива на газ. Хората, върнали се през 2005 г., са задължени да носят газови маски през цялото време, в случай, че нивата газ се покачат неочаквано.

10. Голямото тихоокеанско боклучено петно

Счита се, че размерите на Голямото тихоокеанско боклучено петно са по-големи от тези на американския щат Тексас, а други теории сочат, че то дори е по-голямо от континенталната част на САЩ, но точният размер е неизвестен. "Петното" се характеризира с изключително високи концентрации на пелагични пластмаси, химически утайки и други отломки, които са били захванати в капан от течения на Северния Тихи океан. Това място не е лесно забележимо, защото се състои от много малки парчета отпадъци, почти невидими за невъоръжено око, по-голямата част от съдържанието е под повърхността на океана.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right