Личен коментар: " "Скандали тресат футбола в Силистра, задава ли се поредният сериал "Началото на края"?

Личен коментар: " "Скандали тресат футбола в Силистра, задава ли се поредният сериал "Началото на края"?

Регион: Силистра Категория: Личен коментар,Спорт Публикувано: Прегледи: 2837
Личен коментар: " "Скандали тресат футбола в Силистра, задава ли се поредният сериал "Началото на края"?

Ситуацията в силистренския футбол достигна своя предел за абсурдност. Имаме президент, който заедно с "почетния президент" не е регистриран още в съда, но осигурява "издръжка" в клуба за някои от важните дейности (засега без заплатите). Начело на отбора е треньор без лиценз, но с 15-годишен опит във футбола на това поприще, и който работи, за да наваксва пропуснатото в предишни години. Както се вижда и по състоянието на отбора като цяло, за два месеца - толкова, но поне е крачка напред, макар и в условия на безпаричие. И за капак - разполагаме с футболисти - повечето "външни" и съвсем малко "местни", които май не знаят на кой свят се намират и на кой "бог" да ес кланят. Реагират на интриги, подклаждани "някъде там" (примерно в съблекалнята и в безбрежното виртуално информационно пространство, наречено интернет); тренират редовно (явно - по-здраво от преди няколко месеца, но все повече без желание); на път са да излязат от кризата, отново напук на безпаричието, но по всичко личи, че им харесва да газят в посредствеността. И дори си позволяват лукса да пренебрегнат премия от 800 лева за мач, просто защото нямат нагласата и възможностите да побеждават (б.а.-размерът бе "споделен" пред журналистите от президента Атанасов). От няколко месеца никой не им обръща внимание - общината, защото е изцедена от дефицита в хазната, зрителите - омерзени от липсата на победи (дали не бяха в повече от 15 мача подред?), и от журналистите - оставили на самотек нещата, за да не бъдат обвинявани в предизборни влияния. Защото ролята на медиите е да регистрират поведение и резултати, като си позволяват единствено коментари по тях, и нищо повече. Останалото е мълчание. А както е известно - за мъртвия или добро, или нищо.

И така: "Бунт на 15 от общо 26 картотекирани футболисти в ОФК "Доростол" принуди ръководството на тима и треньорите Семир Селимински и Ромил Жотев да ги извика в понеделник, за да отговорят кои приемат ръководството и треньорския екип, за да останат в отбора. И кои си тръгват. В петък играчите пътували сами и за своя сметка до Поморие и изиграли без треньорите си поредния мач от "Б" Източна група Те представили само личните си карти, на какъвто способ имат право само веднъж в първенството. Този случай вероятно е без прецедент в родния футбол и особено в професионалните групи. "Футболистите си поискаха картотеките, не се явиха да пътуват с клубния автобус и сами заминаха за мача" (!?), каза в събота на пресконференция Марин Атанасов, избран наскоро от общото събрание на ОФК "Доростол" за президент на клуба. В нея участва и Семир Селимински, треньор от два месеца насам, за които твърди, че не е взел нито лев заплата. "На футболистите не им харесват въведените ред и дисциплина в отбора, някои дори си позволяват да пушат в съблекалнята и смятат това за нормално", каза Селимински. В началото на седмицата той очаква всеки играч да декларира лично отношението си към треньора и клубното ръководство, включително и от доведените от него 6-ма играчи. В Силистра "бунтарите" тренирали най-често сами, наблюдавани от бившия вратар Кольо Колев-Джандара, доскорошен директор на Спортното училище в Силистра. Пак според Селимински, в отбора не е водена от 3 години учебно-възпитателна работа, което личало от направения на 13 септември тест, на какъвто се подлагат от 7 години и играчите от националния отбор. Той декларира пред медиите, че нито веднъж не е настройвал състезателите срещу бившия им наставник Георги Иванов-Геша, освободен след втория кръг на сегашното първенство, въпреки че бил нападан задочно чрез националната преса и особено в жълтите вестници и сайтове. "Нямаме си доверие", бе сред малкото неща, които заяви пред журналистите присъединилият се към пресконференцията Мирослав Начев, отскоро капитан на отбора. Той разказа също, че съиграчите му били подразнени от мълвата, че Селимински бил взел 15 000 лева преди мача с "Любимец", който силистренци спечелиха след дълга поредица от загубени и равни мачове в рамките на две поредни първенства. Идеята уж била доростолци да паднат, но...те се наговорили да победят. Според треньора и ръководството на клуба обвинението е абсурдно и доказателство за това бил фактът, че в мача са включени най-добрите играчи в момента. "Откакто Семир е наш треньор футболните ни качества са се повишили поне с 20%", каза още Начев, който е от малцината в "Доростол" възпитаници на местната футболна школа."

Какво оттук нататък. Преди всичко... "Да доживеем до понеделник", както се казваше в един стар съветски филм. Тогава ще са ясни поне две неща: ще имаме нов кмет и вече почти оформен Общински съвет, на чиито врати би трябвало от ОФК "Доростол" да почукат вежливо и внимателно, за да знаят по-нататъшната си съдба в раздела "средства от бюджета". И без това моментът е без прецедент както в общината, така и в клуба: "Пари няма! Действай!". Междувременно би трябвало да са се състояли и разговорите между Атанасов-Селимински и играчите, за които вече стана дума. Стига всяка от страните да се яви, за да се състоят. Дотогава са възможни няколко опции: Семир да си вдигне чукалата от Силистра, защото сигурно си е задал въпроса: "Какво правя в родния край?", щом едни не ме искат, а други не ми помагат; допуска се, че футболистите ще се наговорят и няма да се явят, защото е възможно да не знаят какво да отговорят. Тогава става актуален въпросът: "А сега накъде?". Как накъде: към началото на края и в...областната футболна група. Там със сигурност, който и да е в редиците на "Доростол", ще побеждава наред, при това срещу възнаграждение, равно "тройка кебапчета" с гарнитура плюс бира. Преди години поне "няколко декара частно ползване" се полагаше, за каквото днешните луди-млади едва ли са чували. И пред публика от 50 души, които нямат какво да правят вкъщи и предпочитат да попържат на воля...живота на стадиона. Вместо да се карат с жената и тъщата за дистанционното, избиращо латино и турски сапунки. За сведение на младите ни футболисти този филм сме го гледали във вид на сериал вече няколко пъти след 1990 г. Макар че в настоящия момент едва ли някой има безспорните доказателства да каже: президентът е абсолютно прав, треньорът - също, а футболистите - те са свети води ненапити. Накрая може и да излезе, че всички вкупом са излишни.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right