Личен коментар: "Един месец ихууу, после цял мандат - тихо" или "Дали тъй ще е тъй тя, но няма да е туй то?"

Личен коментар: "Един месец ихууу, после цял мандат - тихо" или "Дали тъй ще е тъй тя, но няма да е туй то?"

Регион: България Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 2000

Личен коментар по нелични въпроси

На 294-я ден на годината завършва предизборната кампания за "Местни и президентски избори 2011" в България, а с нея слагаме финал и на "безкрайната говорилня". На днешния ден е открит "големият адронен ускорител на частици в света". Какво откриха избирателите у многобройните кандидати ще стане ясно на 23 октомври късно вечерта, когато бъдат отворени урните. А какво научиха избраните от срещите с народа ще става известно постепенно в следващите четири години. Дано на финала на мандата отново не е актуално заключението: "Един месец ихууу, после цял мандат - тихо". По-важното обаче е как тогава ще звучи закачката от перифразиран виц: "Дали ще е тъй тя, но няма да е туй то?". Каквото и да означава това словосъчетание, изградено като игра на думи.

От три седмици насам току след Деня на независимостта българите станахме зависими от погледите на стотици кандидати за кметове и съветници, подпиращи ни от плакатите си. Всеки нашенец вече може да се оплаче как..."А портретът от стената вечно ме следи?". Имахме ли обаче шанс да проследим кандидатския поглед с визията му за бъдещето ни? Преди беше лесно: чуваш за "газ" и "мост" до и край Силистра, за да си представиш рога на изибилието някъде зад хоризонта на времето. Газта току е тръгнала, макар да е още в Добрич, а силуетът на съоръжението над река Дунав вече се мерджелее в отсечката "2014 - 2020 година". Преди хоризонта останаха уличните псета, клошарите и дупките по паважа; безработните и пенсионерите; нерешените малки и големи проблеми на общинския център и на 18-те населени места край него. Някъде наоколо кръжи като гарван сянката на дефицита в бюджета. Дето едни щели да го стопяват за година-две. Други ще го разсрочват в няколко поредни мандата. Трети се надяват държавата да се смили над нас и да ни поотпусне някоя субсидийка срещу цената на подходящия избор, разбира се. Намериха се и кандидати, които заявиха отговорно: не съм борец, за да се боря с кризата и дупката в бюджета. Иначе на пазара излязоха и алтернативни идеи: "Баварският клуб", каквото и да означава това, можел да направи университет в нашия град. Едни други хора също имали готовност да ни снабдят с чужд инвеститор във висшето образование. Така направо буквално от догодина 3 000 студенти ще ни подобрят демографската характеристика.

Всяка предизборна кампания си има и своите хубави моменти: изядените пити от дъхав добруджански хляб, изиграните хора по мегданите, помирисаните китки със здравец, голещите ушите концертни гастроли, споделените на ухо или публично въжделения и т.н. Идеален е вариантът, ако кандидатите са си записали в тефтерче поднесените им на тепсия теми. Защото може и да им потрябват в следващите 4 години, а и след това. Не познаваме управленец, който да решава всичко в рамките на един мандат. Не е разумно, защото избори се печелят с едни и същи обещания , давани по няколко пъти. Известно е, че паметта на българина е къса, но за сметка на това търпението му е неизчерпаемо.

Който каквото ще да казва, в Силистра изборите са интересни като развитие и резултат, след като 12 години привидно в един отбор бяха малки и големи партии, значителни и незначими хора, мащабни политици с регионално значение и дребни интриганти, умеещи до съвършенство чупките в кръста. Както най-често се случва в "най-северния север", който и да спечели, накрая е важно кой на кого е брат и на булката сват; кой с кого е служил в казармата или дружил в детската градина, пионерската организация и в първата си младост. Или кой на кого е бил...другар по чашка, съсед по лозе, партньор на белот, спаринг на мач, а и по други тривиални причини от битово естество. Нищо че всички говорят за съкращения в администрацията на базата на професионализма на общинарите, за подмяна на възлови звена в общинските служби, както и за други оновации. Накрая ще оберат овациите само тези от бъдещите управленци - кметове и съветници, които проявят толерантност, политическа култура и амбиция, изпълнена със съдържание. Ще ги познаем ли в тарапаната от лица, имена и обещания? Дори и да сгрешим, няма да ни е за първи път. Има и балотаж, а и следващи мандати. През 1990 година в свой доклад Световната банка ни предупреди, че в България ще след 63 години стигнем американците. До деня на срещата остават още 42 лета и зими. Толкова са му били необходими на Моисей, за да прекара народа си през пустинята. За да влезе в действие философският Закон за отрицание на отрицанието, благодарение на което внукът отрича дядо си, за да започне животът му на чисто. И едва тогава изгрява шансът количествените натрупвания да преминат в качествени изменения. Бас държа обаче, че и в 2053 година битието ще продължава да определя съзнанието.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right