Facebook вероятно променя мозъците ни

Facebook вероятно променя мозъците ни

Регион: България Категория: Технологии Публикувано: Прегледи: 1872
Facebook вероятно променя мозъците ни

Дали Facebook променя мозъка е въпроса, който повдига необичайно изследване на социалната мрежа, използвана от 800 милиона души.

Доброволците, подложили се на 3-D мозъчен тест, са имали по-големи и мозъчни структури в три области на мозъка, ако са имали голям брой приятели във Facebook, в сравнение с тези, които са имали малко онлайн-приятели, съобщава БГНЕС.

Трите области са свързани със способността за социални връзки, като засягат неща като засичане на погледа на други хора или социална информация от изражението на лицето, според изследователят Риота Канаи от Университетския колеж на Лондон. Третата зона се свързва с помненето на лица и имена. В същото време при хората с много приятели офлайн е била развита друга зона.

Две години по-рано неврологът от Оксфорд Сюзън Грийнфийлд предизвика буря с изследването си за влиянието на онлайн-общуването върху децата. Според нея "умът от средата на 21 век може да е почти инфантилизиран, като се характеризира с ниска способност за концентрация на вниманието, сензационализъм, неспособност за емпатия и неустойчиво чувство за идентичност".

Новото изследване поставя въпроса дали размерът на областта от мозъка, която влияе на социалните отношения, кара хората да имат повече приятели и дали тя се влияе от онлайн-социалните мрежи.

За решаването им ще са необходими допълнителни изследвания.

Предишни изследвания показаха, че мозъкът е гъвкав орган. Научаването на определено двигателно умение развива сивото вещество в двигателната част. Това обаче не е задължително добро, тъй като повечето сиво вещество може да доведе до по-трудно съсредоточаване върху определена задача.

Същият въпрос стои и пред потенциалното влияние на Facebook и социалните мрежи върху мозъка.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right