И непълнолетни вече ще сядат зад волана.. на 16 години

И непълнолетни вече ще сядат зад волана.. на 16 години

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1393
И непълнолетни вече ще сядат зад волана.. на 16 години

16-годишните младежи ще могат да взимат временно удостоверение за управление на автомобил и да шофират с придружител до навършване на пълнолетие. Това става ясно, следкато погледнем в националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, която цели да обхване периода 2011-2020 г. Тя е подготвена от представители на различни министерства и инспекции, приета е от държавната комисия по безопасност на движението и предстои да се гласува от МС.

В момента законът позволява младежите да карат шофьорски курсове след 16-ата си година, но до навършване на пълнолетие -18-годишна възраст, нямат право да сядат зад волана. Идеята за по-ранна възраст на шофьорите контрастира със статистиката, според която най-често младите водачи предизвикват тежки произшествия на пътя.

В стратегията това също е отчетено това и се предлага да се ограничат правата на младите водачи (които имат по-малко от година опит зад волана), като им се забрани да шофират нощем без придружител, както и да возят пътници без старши шофьор в колата. Амбицията на стратегията е през следващите 10 години броят на убитите при пътни произшествия да намалее с 40%, а на ранените - поне с 20%.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right