Личен коментар: "Слънцето излиза в отпуска, идва мандатът на дъждовете и снега, както и на псувните под сурдинка по адрес на властта"

Личен коментар: "Слънцето излиза в отпуска, идва мандатът на дъждовете и снега, както и на псувните под сурдинка по адрес на властта"

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 1718
Личен коментар: "Слънцето излиза в отпуска, идва мандатът на дъждовете и снега, както и на псувните под сурдинка по адрес на властта"

Личен коментар по нелични въпроси

Седмица остава до поредния народен вот. Вече свършва хубавото време - в прекия и в преносния смисъл. Слънцето си взема отпуска до пролетта. Идва мандатът на облаците, студа, дъждовете и снега. Актуални стават камината, бурето с вино, наздравиците и псувните по адрес на управляващите под сурдинка и на маса сред верни приятели. И нови адресати ще има веднага след Димитровден за тази народополезна "дейност". Народът като чорбаджия ще е е бил дузпата на едни, за да си има работа с други. Що усмихнати и добронамерени хора го посетиха "тези дни"? Че и на крака му отидоха. За да го почерпят с думи, обещания, концерти, бира и кебапчета. Казват, че за някои маргинализирани групи, имало и нещо за "в ръка". Дано са научили как хорицата живеят, както могат, а не както са заслужили. На 23 октомври гражданите с право на глас избират своите местни слуги във властта, ако е верен преводът от латински на думата министър, в случая преродена в общинар. На практика всички избраници бързо си сменят облика и заиграват в ролята на началника, дето не търпи възражение, не иска акъл и си оформя приятелски кръг, който понякога е различен от партийния. Обикновено нищо ново под слънцето.

На 23 октомври избираме поредните ни представители, от които ще имаме хора, които ще председателстват общините, т.е. ще кметуват в тях; както и хора, които ще ни съветват, сурвакайки ни всеки месец с пореден набор от решения, които рядко ще консултират с нас, въпреки големите възможности на съвременния комуникационен процес. В момента на пазара на властта са 12 кандидати за кмет на община Силистра, 33-ма кандидати за кметове на 8 населени места и няколко стотин кандидати за общински съветници от 27 листи, най-пълните от които са на ГЕРБ, БСП, Политическо движение "Социалдемократи", ВМРО, МК "Гражданско единство" и ДПС. В списъка на всяка от тези партии се е сгушил по един мераклия да играе ролята на представител в местния колективен законодателен орган, вземащ най-важните решения от местно значение.

Кого ще изберем след седмица и малко? Спираме ли са на тези, които познаваме и вече им знаем и зъбите, и ноктите, или отново търсим нещо странично, още непознато и загадъчно, но което ни вдъхва доверие от бързата кампанийна свалка, а именно: че няма да е като другите и предишните? Кое ще оценим: едрите обещания или малките стъпки, предложени ни на тепсия за размисъл и надежда? Без да искаме обезценихме идеи като "мост" и "газ", защото след години на борба на пет правителства в 4 кметски мандата те вече са на хоризонта: мостът влиза в приоритетите на България и Румъния след 2014 г. и до 2020 г. трябва да е факт при Силистра-Кълъраш. Газ ще имаме още следващата година, да стискаме палци на 27 октомври да мине конкурсът за избор на изпълнител на 90-килиметровото трасе от Добрич до Силистра.

На кого ще повярваме? На този, който се усмихва добре, говори малко, но в общ смисъл? Или на другия, който не ни гледа в очите, приказва на едро, но май хората край него нещо не са читави? Кои ключови основни думи и словосъчетания ще ни спечелят на една или на друга страна: инвестиции, социална политика, футбол, прозрачност, "стоп на кучетата по улиците", "всяка улица - асфалтирана", "санирани училища, здравни, културни и социални заведения", "богат културен живот", "възстановена за чудо и приказ Дунавска градина", "брегът на река Дунав - място за отдих и спорт", "вложения в малкия и средния бизнес", "нов етап на енергийната ефективност", "редовен транспорт до всички населени места", "по-големи субсидии за читалищата", "повече пари за спортните клубове", "провеждане на мини референдуми по местни въпроси" и пр. А може би ще ни е по-лесно да запомним само по едно лице, зад което стои някакъв номер, подреден в интегралната бюлетина. Защото и без това всичко е ясно: керванът си върви, псетата си лаят, медиите ги отразяват, ако са си платили. Я камилата, я камиларят... И все пак: да пуснеш една бюлетина в избирателната урна никак не е зле. За да не се чувстваш като "кучето от крайния квартал", подритвано от случайни минувачи, забравили откъде са тръгнали, но знаещи за къде са се запътили.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right