Личен коментар на тема: "Започна ходенето сред народа, гарнирано с акциите "Лепни ме тук и тук..., навсякъде ме залепи"

Личен коментар на тема: "Започна ходенето сред народа, гарнирано с акциите "Лепни ме тук и тук..., навсякъде ме залепи"

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2066
Личен коментар на тема: "Започна ходенето сред народа, гарнирано с акциите "Лепни ме тук и тук..., навсякъде ме залепи"

От две седмици Силистра не е същият град, задрямал в безсилието си да надскочи себе си, защото тече поредната предизборна кампания, в която "разни хора с разни идеали" правят ритуално "ходене сред народа", за да се запознаят с проблемите му. Промъкваме се между шпалира от плакати, от които в упор ни гледат физиономии, някои до болка познати, други - почти неизвестни до този момент. Срещат се и от една категория, дето сме ги виждали в светлината на прожектора по поводи, които не са за споменаване. Зад едрите портрети надничат и люде, на които няма шанс да научим имената, едва ли ще им чуем и гласа им, но е възможно част от тях да ни управляват в кметството и в Общинския съвет, ако така е решила съдбата. Тогава вече със сигурност ще разберем как се казват, впоследствие ще установим за какво се борят, а чак накрая ще ни стане ясно и какво ни очаква благодарение на управленските им (не)умения. Накратко: от половин месец сме част от шестия от 1991 г. насам епизод от сериала "Свободни и демократични местни избори", започнал през 1870 г., когато у нас за пръв се избират кметове, прекъснат за повече от 4 десетилетия след средата на миналия век. (По известни исторически обстоятелства в Добруджа и в периода 1918-1940 г.)

12 са кандидатите за кмет на община Силистра в "Местни избори 2011". 27 са листите за общински съветници. 33 са кандидатите за кметове на 8 населени места - между 1 в Сребърна и 9 в Голеш. В още няколко села в областта спорът за селския кмет е решен още преди идборите, защото има само по един кандидат: Листец, Орешене, Боил, Любен и Босна. Средно по около трима са мераклиите да влязат в ролята на селски първенци в 65-те кметства в областта, в които има преки избори за кметове. Всички те са се изпъчили на предизборните си материали, защото на повечето от тях това ще им остане - да запишат в биографията си кандидатска проява за добре платена обществена изява.

Какви послания ни отправят кандидатите за кмет на община Силистра? Слоганът на ГЕРБ е в контекста на националния на партията, а именно "Градим Силистра". Долу-горе в този смисъл е мотото и на Политическо движение "Социалдемократи" - "Силистра има бъдеще". От РЗС допълват мечтата: "Нов ред за Силистра". За Местна коалиция "Гражданско единство" явно е достатъчно да напишат "ЗА" в средата на едно стилизирано алено сърце, за да впечатлят електората. БСП гарнира с удивителна категоричното "Аз съм Вашият кмет! Ние сме Вашият избор!". МК "Д.Н.Е.С" декларира кратко, ясно и категорично "промяна в Силистра". Според единствената издигната от Инициативен комитет дама девизът е софистичен "Има ли желание, има начин!". "Атака" ни цели с посланието "Чрез съгласие към успех", т.е. с нещо като "Съединението прави силата", какъвто е надписът над сградата на парламента. За воеводите от ВМРО "чиста, подредена и работеща Силистра" е достатъчно основание за младите да останат тук. За МК "Единни за Силистра" слоганът е с важна втора част: "Гласувайки ми Вашето доверие, Вие гласувате за себе си".

Иначе "плакатната борба" е в разгара си. Засега най-активни са ВМРО, "Гражданско единство" и ГЕРБ. Общината е толерантна на този етап, защото едва ли има санкции, че се ползва всякакво пространство за акциите "Лепни ме тук и тук..., навсякъде ме залепи". Нова тема е "надбордването". Казват, че едни имали 18 билборда (б.а.-конструкция за външна реклама, която обикновено се разполага на места със силен трафик - натоварени пътища, кръстовища и др.), други 12, трети - 1, повечето - никак. Даже вече имаше и скандал със сваляне на билборд, отразен обилно от медиите. Няма лоша реклама. Има неприятно впечатление от непрофесионални аранжименти, зле подбрани цветове и прочие особености на провесените портретни изображения. Еднообразно като композиция е поднасянето на информация за кандидатите за общински съветници. Някои напомнят на образци от близкото минало: водачът най-отпред, а зад него цяла кохорта от приближени (костюмирани, разбира се), с които се надява да управлява. Повечето са в познатата подредба: задължително снимка в полупрофил и име под нея, понякога и кратка визитка. Единствено колективният плакат на БСП е по-раздвижен и на него са всички кандидати, както мажоритарните, така и от листата, като имената са строени встрани в редичка. Явно подтекстът на идеята е "по боята ще ни познаете". Естествено е очакването някои кандидатски листи изобщо да не се появят по стоборите. Така няма да бъдат рисувани по муцуните им мустачки, очилца, големи уши, нецензурни определения и други хрумки за привличане на внимание. И все пак втората вълна от плакати е по-интересна от първия талаз. Поне ги няма част от снимките "а ла листопад", на които едни загледани уверено в бъдещето хора са събрани вкупом под зелените клони на нашия роден край. Възможно е обаче да се появят още приумици, достойни за албуми, съхраняващи оригинална посредственост, неповторима лежерност и всякакви прочие художествени достижения на родната полиграфия.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right