10 схеми да купиш глас за изборите - от 30 до 100 лв.

10 схеми да купиш глас за изборите - от 30 до 100 лв.

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1760
10 схеми да купиш глас за изборите - от 30 до 100 лв.

* В Силистра Яне разкри 7 схеми

В навечерието на всички избори има една търговия, която не зависи от финансовата криза. Всяко правителство взема властта с обещанието да сложи край на продажбата на гласове. Пишат се правила, предприемат се мерки, провеждат се акции. Резултатът обаче е един и същ - много шум по темата, но вместо да спре купуването на вот, схемите за порочната практика стават все по-разнообразни. "24 часа" се опита да разкрие кои са най-разпространените начини за търговия пред избирателните урни. Най-краткият път до сделка за гласове е откриването на човек, който държи лични данни поне на няколко десетки избиратели. Който иска да купува, избира бедни села, най-вече с ромски махали, и с едно-две питания стига до човека, който ще му свърши работа, обясняват запознати с механизмите. Хора от различните политически сили са наясно как и срещу колко, но всеки е категоричен, че в неговата партия няма такава практика. Най-убедително действат сумите в брой - те варират от 30 до 100 лв. в зависимост от стандарта на общината. В последната седмица на кампанията и между двата тура има и доста хранителни стимули.

Няколко са най-разпространените начина за купуване на гласове. Обобщи ги преди време лидерът на РЗС Яне Янев, който в Силистра изброи 7 работещи схеми. Новата била гласоподавателите да се заплашват, че с тайно заснемане в тъмната стаичка ще се разбере за кого са гласували. Затова всеки трябва да избере "правилната" бюлетина. Безотказно действал и административният начин - "гласуваш неправилно-оставаш без работа". Процъфтявала и търговията, която цели намаляване на избирателната активност. На гражданите се плаща да не гласуват. Те получават парите и оставят личната си карта на съхранение до следващия ден. С документите за самоличност е свързана и друга схема: купувачът поема разходите за издаване на лична карта, дава 20 лева на ръка за всеки глас и разчита да се гласува за посочената бюлетина. Най-екстравагантна билаиновацията сред ромите, които срещу клетва в децата си обещавали, че като получат парите, ще спазят обещанието за подкрепа на съответния кандидат. В тази схема се говори за 80 лева.

Сравнително успешна тактика за манипулиране на изборния резултат се появи на миналите местни избори в Хасково. Там не се пазаруват гласовете на хората, а измамата се прави директно чрез изборните книжа. По закон техните размери, шрифтове и всички останали детайли са строго регламентирани с решение на ЦИК. Затова сценарият започва с отпечатването на алтернативни бюлетини на вражеския кандидат. Те са досущ като истински, но с леко сгрешени размери. На фона на парите, които се пръскат за купуване на гласове, разходът за полиграфическото начинание е нищожен. В началото на изборния ден наетите симпатизанти трябва да са сред първите в тъмната стаичка. Тяхната задача е да подменят купчинката бюлетини на съперника с ментето Гласоподавателите въобще не подозират, че листчетата впоследствие могат да бъдат обявени за недействителни. Така стана на миналия вот и на последвалото административно дело, което се решаваше в съда в Стара Загора. Тогава експертиза обяви за невалидни стотици бюлетини на един от кандидатите именно заради отклонения в размерите им. Това обаче не стана повод вотът да бъде касиран или пък резултатите от него коригирани. Тази хватка няма как да бъде ефективна обаче при интегралната бюлетина. Частичните избори за кмет в община Пещера пред 2006 г. закичиха града със славата на едно от първите места с приложени схеми за пазаруване на гласове. Тогава от щабовете и на двамата опоненти във вота заваляха жалби с взаимни обвинения за купуване на избиратели. Там тя се организира от глави на ромски кланове, лихвари и сутеньори. Месеци преди вота те влизат в контакт с партийците. Уговорено е колко гласа могат да се купят и на каква цена. По предварително изготвени списъци от тарторите няколко дни преди изборите се събират личните карти на избирателите. Работата се върши от десетници и стотници, които обикновено са събирачи на дългове за лихвари или близки родственици на ромските лидери. В деня на изборите личните карти се връщат на притежателите заедно с половината договорена сума и правилната бюлетина в плик. След като го пусне, избирателят е длъжен да отчете празен плик и празна бюлетина, взета от тъмната стаичка. След гласуването се изплаща втората част от парите. Проверките за правилно гласуване се правят от застъпниците, които броят наличностите в стаичките.

Десетници и стотници вероятно ще контролират и разпределят ромския вот и в Сливен. Най-сериозните манипулации се очаквали в секционните комисии, където могат да се фалшифицират протоколи. "Чувалите с документацията се съхраняват в общината, а проверката на протоколите може да започне 4-5 месеца след обявяване на изборните резултати", обясниха от коалиция "Съюз за Сливен". В Добрич също ромската общност е на почит по избори. Там политици или канадидати за кметове се договарят с тарторите за определен брой гласове. Плаща се на главатарите, които си строяват хората пред урните. Разпространен е и корпоративният вот, при който собствениците на фирми заставят служителите да гласуват за определен кандидат поради страх от уволнение. Към края на изборния месец започват постановките. Това означава набеждаване на конкурента, че е купил гласове. Пускат му се подставени лица, които размахват списъци с ЕГН-та, които уж им били дадени от едикой си срещу определена сума пари. "Актьорите" имат в себе си и по някоя пачка с банкноти. Задължително се викат журналисти. Обикновено постановката дава резултат. Само заклети изборджии знаят, че пари на ръка не се дават. Доказване на изборна сделка е трудно дори когато делото влезе в съда. Това показва и развитието на единствения случай, който стигна до Темида след евровота преди 2 г. Тогава шефът на мина "Черно море" бе оневинен на първа инстанция въпреки обвиненията, че е предлагал работа срещу подкрепа за партия ЛИДЕР. Делото не е приключило окончателно.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right