Дано-дано, ама надали...

Дано-дано, ама надали...

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 500
Дано-дано, ама надали...

Изборно време е. Кога, ако не сега, ще виждаме по стените ликове на знайни и незнайни "герои на нашето време", които се цанят за участници в следващия управленски процес в т. нар. "местното самоуправление" в Силистра? Мъже и жени. Народ...всякакъв. Млади и стари. Познати и непознати. Случайни и избрани. Роднини, партньори по бизнес и приятели за маса...на когото трябва. Вечни партийци и инцидентни мераклии да влязат в ролята на...кандидати. Учени и недоучили. Настоящи съветници (и кметове), и техни опоненти, някои от които дори не знаят за какво точно се борят. Освен за оглозгания кокал.

На първо четене представители на какви среди и професии виждаме в листите? Малцина от сегашните местни депутати имат шанс да продължат и в следващия мандат. По двама от ГЕРБ, сред които е партийният лидер д-р Мария Димитрова, и от Политическо движение "Социалдемократи", трима от БСП, още толкова от "Гражданско единство", един от ДПС, но не кой да е, а Бирол Мехмед, един и от РЗС, при това най-младият в момента общински съветник Петър Димитров. Ще се опитат да се върнат в местната парламентарна игра екссъветници като Хасан Алекбер от Европейската народна партия, Валентин Тодоров от ПП "Нова зора", Милен Пенчев от ВМРО-БНД и др. Прави впечатление напорът на юристи - на предни места ги виждаме в листите на ГЕРБ, БСП, Движение за европейска интеграция, РЗС, ВМРО. За пръв път от десетина години в първите места на атаката към местния парламент наблюдаваме широко медицинско присъствие - чрез кандидати в листите на ГЕРБ и "Гражданско единство", предимно. Интересен е моментът с балансът в листите - по възраст, пол и занятие. Най-много жени има в листата на БСП - 16 от 33-ма кандидати, при това в челната тройка са само дами. В листите на други основни играчи като ГЕРБ, "Гражданско единство" и ВМРО (в частност) жените са под 10. В ГЕРБ броим последователно 15 мъже в местата от осмо до 23-то.

По-трудно на първо четене и проследяването на кандидатите по възрастов принцип. Най-общо обаче си личи, че се залага на хора с повече опит и тежест в обществото, каквото и да означава това. По традиция в изобилие са педагозите. На мода са и икономистите. Достатъчно кандидати има от настоящата кметска администрация, при това не само от управлявалите през последните години. Трима от зам.-кметовете са кандидати: Нели Стоилова от БСП, Милен Пенчев - ВМРО и Веселин Андреев - независим кандидат. Трима директори на дирекции от общинската администрация също са изкушени да сменят адреса на властостоянката си - от ул. "Симеон Велики" 33 (общината) на ул. "Симеон Велики" 16 (общинския съвет). Още един извод: при големите партии преобладават партийците, а в малките партии - привлечени на някакъв принцип експерти.

Не е фрапиращо политическото номадство, макар че има отделни екземпляри, които през последните години са сменили по повече от 5 партии. Най-много са хората, преминали в Местната коалиция "Гражданско единство" и дошли предимно от ГЕРБ. Бивш съветник от БСП е Валентин Тодоров, водач на партия "Нова зора". Екскадър на БСП е и Светлана Боева, независим кандидат за общински съветник. Хасан Алекбер, преди в ДПС, сега води листата на Европейската народна партия. Кметът на Смилец Иван Чанов, избиран от "Атака", сега е кандидат за общински съветник от малка партия. Екзотика са мюсюлманскине имена в традиционни български партии - например в ПДС, и обратното - български в ДПС, например, където са трима етническите българи, ако се съди по имената. Роднински връзки има и в листите. Майка и дъщеря в листата на БСП. В листата на РЗС - майка и син, мъж и жена. Сестри в листата на ДПС. Шуреи във ВМРО. Вероятно има и други по-тънки роднински корелации, но те са по-малко известни на широката общественост. За още по-интимни относителни контакти, придобили политически контекст, не говорим, защото коментарите за тях са подходящи за т. нар. "жълти издания".

Накратко и за кандидатите за кметове на населени места. Най-добре е Георги Иванов в село Сребърна. Той е единствен кандидат за поста си, заеман от него от 4 години насам. Коя ли партия не го подкрепя? Остава да има гласували на 23 октомври и ще бъде избран. Три жени са в подстъпите на властта в Калипетрово - от БСП, "Гражданско единство" и РЗС. Дерби между жени има и в Проф. Иширково: дългогодишни приятелки, сега опонентки, представителки на БСП и ПДС. Могат ли да изтърват помежду си кандидата на ДПС, на принципа "двама се карат - третият печели...на първи тур", макар в селото движението за пръв път да се явява на подобен вид избори? Жени кандидатстват още за кмет на общината - две дами - от РЗС и независим, в Брадвари - ДПС, в Смилец - независим кандидат, в Айдемир - БСП и т.н. Без Айдемир и Смилец, в останалите големи населени места настоящите селски първенци отново се кандидатстват за постовете си.

Изборно време...в условия на циганско лято и на бунтове по ромски въпроси. Мигове за заклинания и обещания. За запознанство с проблемите на общината и за генериране на идеи за решаването им. Накрая 33-ма ще положат клетва в Общинския съвет, който, както винаги от 20 години насам, се очаква да е шарена черга и конгломерат от политически мераци. По традиция някои ще се опитват да предадат опита си от предишни години, докато новоизбраните им се опъват, защото не ги разбират. Накрая всички ще запеят в един глас: "Хей, свърши и тоз мандат. Общината за поред път е в пат и в позиция партер". Животът продължава.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky