Харесвате ли такава Силистра?

Харесвате ли такава Силистра?

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 571
Харесвате ли такава Силистра?

Каква е и каква трябва да бъде Силистра, за да я харесваме или да не я харесваме?!

Силистра е градът, в който сме родени. Градът, в който от време на време нещо се случва ... и нещото зависи от нас.

От мен, от теб, който четеш разпилените ми мисли, от онзи другия, на който ще ги разкажеш дори и от този, с когото заедно ще ме псувате и ще си задавате на глас въпросът - Абе, тая за коя /каква се мисли?

Аз съм никоя ..., или пък някоя?! Аз просто съм една от всички, чието минало, настояще и бъдеще са свързани със Силистра. Да, правилно чухте/прочетохте ...и бъдеще. Според някои сигурно си правя сметките без кръчмаря, защото никой не знае какъв ще бъде следващият бонбон в кутията на съдбата, но пък нали затова е вярата. Вяра, че какъвто и да е житейският ми пътен лист, то той ще ме задържи тук - в Силистра.

Да видим сега - Харесвате ли такава Силистра? - Не, не я харесвам ... Не харесвам, когато НИЕ хвърляме торбите с отпадъци извън контейнерите, защото ни е непосилно трудно да отворим капаците им. Не ми харесва, когато НИЕ крадем капаците на канализационните шахти /няма как самите шахти да отмъкнем./ Не ми харесва и когато се правим на тарикати, на дребно.

Не ми харесва, когато няма място на тротоара за нас пешеходците, но в същото време НИЕ сме тези, които сме паркирали неправилно. Не ми харесва, когато пейките в парка са счупени, но НИЕ сме тези, които не ги пазим. Не ми харесва, когато градинката пред/зад блока е пълна с боклуци, но НИЕ сме тези, които сме ги хвърлили там. И пак НИЕ се правим на луди калинки и не отразяваме организираните от някой друг акции за почистване. Мрънкаме, че плащаме данък смет и че някой друг трябва да я върши тази работа. Да, така е! Но какъв пример даваме, на онези след нас. Възхищаваме се на снимки от старите ленти, където Силистра е зелена, чиста и просторна, но си затваряме очите пред неоспоримият факт, че НИЕ сме тези, които нарушаваме наредбите и застрояваме безразборно, санираме жилищата си и не съобразяваме цветовата гама. Докарали сме я до там, че градът ни да прилича на цигански табор.

image

Недоволстваме от управляващите ни, но НИЕ сме тези, които ги избираме и пак НИЕ забравяме да им търсим отговорност. По-лесно ни е да ги оплюваме анонимно във форуми и да сипем закани - Види те ли какво щяло да им се случи, като не гласуваме за тях на следващите избори. Е там е работата, ако не им е пукало за нас, докато са били на власт, как да очакваме, че ще им пука и след това.

Не ми харесва да са тъмни улиците, но НИЕ сме тези, които чупим лампите. Не ми харесва да се спъвам в спринцовки, докато се разхождам, но НИЕ сме тези, които възпитаваме децата си.

Не ми харесва някой да ми размахва пръст и да ме облъчва с негативизъм, да ми повтаря, колко лош град за живеене е Силистра, как сме на предпоследно/последно място в националната класация, да ми изправя косата, задавайки ми с едър шрифт въпрос "Харесвате ли малолетни наркомани?". Не - не харесвам малолетни, непълнолетни и пълнолетни наркомани. Не харесвам как същия този някой подценява силистренци, показвайки картинки с дупки на пътя и изоставени сгради, сякаш сме неспособни да различим доброто от лошото и трябва да ни ги наврат в лицето, за да ги видим.

Не ми харесва да не сме способни да се обединим около каузата - "Да обичаме Силистра!". Не ни харесва такава Силистра, защото сме забравили как да обичаме. Забравили сме да обичаме себе си! Как тогава да очакваме да обичаме града си?! А знаете, че когато човек не харесва себе си, не харесва никого и е ядосан на целия свят.

Харесвам Силистра! Харесва ми, когато срещна съграждани, които искат да променят нещата, когато не просто са недоволни от едно или друго, а имат предложение за това как могат да се случат нещата. Харесва ми да срещам усмихнати хора по улицата, които не са загубили вяра, че след дъжд има слънце и дъга.

Не забравяйте, лесно е да се мрази, по-трудно е да се обича!

Нека обичаме Силистра и заедно да направим така, щото и тя да ни обича!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари