Личен коментар на тема: "Изборите наближават, кого виждаме да вее перчем на хоризонта, за да атакува местната власт наесен?"

Личен коментар на тема: "Изборите наближават, кого виждаме да вее перчем на хоризонта, за да атакува местната власт наесен?"

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 544
Личен коментар на тема: "Изборите наближават, кого виждаме да вее перчем на хоризонта, за да атакува местната власт наесен?"

Личен коментар по нелични въпроси

В ход е подготовката за предстоящите местни избори, които ще се проведат в комбина с избор на държавен глава. Както и преди 20 години, в едновременните избори за 36-то НС и първите по рода си избори за "местна власт", се очаква борбата да е "безмилостна и жестока". Поне в Силистра се очертава за пръв път от много време насам основните политически сили да играят на принципа "всеки за себе си", за да се види електоралната тежест на всяка от тях. А както е известно, това се отразява в броя на мандатите в Общинския съвет, където всъщност се вземат решенията. Играта "всички в една лодка, а уж един е кормчията" в последните два местни избора бе в ущърб на някои от партиите-мандатоносители, примерно БСП, ДПС и ПДС, независимо от тяхното участие в изпълнителната власт. Ефектът също е известен: твърдяха, че управляват общината, а в законодателния орган останаха зависими от волята, интересите и настроенията на други политически сили. Да речем: ВМРО, "Свободен избор", независими съветници и др. Особено след появата на "Атака" и на ГЕРБ, макар и те постепенно да влязоха в играта, наречена "управление", под една или друга форма - реална или неформална. Наблюденията показват, че обществото в Силистра стои на дистанция от администрацията. Гражданският сектор не е любимият й партньор, което е тенденция от десетина години насам и се засилва. Модерно е да се говори, че бюджетът не стига, поради което не се решават проблемите. Още по-съвременно е да се казва: ще се борим за пари по европейски програми. В остър дефицит е публичността в местната власт в Силистра, особено в изпълнителнатна й част. За това говори и проучване на две граждански сдружения - ДНЕС и "Видовден", представено наскоро. Според него, липсва политическото говорене, т.е. никой не обявява на обществеността каква политика провежда по всеки от въпросите, и най-вече по злободневните за деня. Прави впечатление дребнотемието, с което се занимава обществото, а в папките на чиновниците остават значимите проблеми и информацията, предназначена за него.

Какво направи още впечатление през последните години в т.нар. "местно самоуправление"? По правило, лидерите на тукашните структури на партиите не се кандидатират за длъжността "кмет". Сред изключенията е Димо Кьосев от ПП "Атака". Засили се тенденцията обаче членове на партийните ръководства, подкрепили кмета, да се включват в т.нар. "политически кабинет" на общината. Справка: в близкото минало - Алев Ахмед от ДПС, по-късно и Пепа Денева - зам.-шеф на партията в момента, Димо Кьосев - "Атака", Светлана Великова и Нели Стоилова от БСП, Милен пенчев от ВМРО и др. За да стане ясно с годините, че по този начин общинските съветници се превръщат в заложници на представителите си в администрацията, вместо да е обратното, каквато е политическата логика. Ефектът е липсата на политически сблъсък в законодателния орган, за сметка на отсъствие на политическо говорене в "изпълнителната". В името на съхраняване или разширяване на представителното участие във властта. Всичко това актуализира въпроса: трябва ли шеф на партия да бъде зам.-кмет или неговото място е сред съветниците или извън властта? Впрочем, преде десетина години законодателят бе решил този въпрос, тъй като тогава партийните лидери нямаха право да бъдат зам.-кметове, но после законът бе променен и либерализиран. Сега е морален проблем и тема за вътрешно-партийна дискусия във всяка политическа структура, успяла да транспортира свой човек във властта.

Какво можем да кажем отсега, съдейки по официалните заявления, полусерозните изявления и неформалните обяви на кандидати да заемат поста на сегашния градоначалник Иво Андонов? От партиите БСП единствена обяви своя кандидат, представяйки безпартия бизнесмен Тихомир Борачев. Предвид обстоятелствата, своята принципна кандидатура обяви, при това пръв, и Александър Сабанов. Говори се, че партия "Средна европейска класа" ще е неговата ракета-носител в политическото пространство. Своя поход към властта обяви и партия "Ред, законност, сигурност", представяйки своя кандидат в лицето на общинския лидер Ради Неделчев. Името на социалдемократа Ростислав Павлов също е публично в качеството на кандидат, с очакването негов политически етикет да е партия Политическо движение "Социалдемократи". Зам.-кметът на община Силистра Милен Пенчев вече е бил кандидат за кмет на общината, и както пролича от негови изявления пред пресата тези дни, голяма е вероятността ВМРО да заложи отново на него. С надеждата да активира в своя полза феновете на Общинския футболен клуб "Доростол 2003", на когото е президент. Временната рекапитулация: трима икономисти, един юрист и един инженер са известните имена в отбора на изкушените да управляват община с над 10 млн. лева задължения. Най-голямата в момента партия в общината е ГЕРБ, но не бърза да реализира номинацията си. От "Атака" също не дават сигнал, че са взели решение по кадровия въпрос. Закономерен е интересът към ДПС, за да стане ясно дали за пръв път движението ще дръзне да се яви със собствена кандидатура, или ще подкрепи някой от другите желаещи да получат креслото на "Симеон Велики" 33. Любопитна е ситуацията и с листите за общински съветници. Единствено БСП обяви имената на своите участници в този раздел на борба за предимство в законодателния орган. За да стане известно, че на мода са партийци, общинари, досегашни общински съветници и представители на младежкото крило, макар и свити в "зоната на здрача". Сигурно е също, че трима от настоящите общински съветници на ГЕРБ имат шанс да останат по местата си, защото само те са сред номинираните. Толкова засега, 40 дни преди да падне махалото и Общинската избирателна комисия да спусне кепенците пред мераклиите да се нарекат поне кандидати за кмет на община Силистра, както и за нейни "народни избраници". На 24 октомври ще стане известно "За кого бие камбаната". Тогава ще научим, дали подобно на книгата, позната от световната проза, и в изборите иде реч за различни човешки съдби и странни обстоятелства; за любов, омраза и отмъщение. Както и за един мъж, изправен пред лицето на смъртта, защото е тръгнал да изпълнява важсната мисия да взриви един стратегически мост.

...Впрочем, дали кандидатите за кмет на Силистра забравиха за моста при Дунав, или за тях ключовите думи вече са синоними от активния речник на гражданите, свързани с тегобите на деня: улични кучета, дупки по пътищата, социални услуги, озеленяване, катастрофи и пр. "малки подпобности", които обикновено обръщат колата на самозабравилите се български политици?

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky