Христо Христов: За да разбереш себе си, трябва да чуеш какво ти говори природата

Христо Христов: За да разбереш себе си, трябва да чуеш какво ти говори природата

Регион: Силистра Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 854

Срещаме се с Христо Христов в Дунавската градина, малко след края на една лятна буря. Срещаме се за разходка и разговор за страстта в музиката, работата и душата. Христо идва усмихнат, излъчващ позитивизъм и озарение от поредната възникнала творческа идея. Той е на 29 години. Избрал да остане в Силистра, защото както сам казва въпреки трудностите обича този град. Основната част от живота му е театъра, занимава се и с музика, a псевдонимът му като DJ е Mr. Hristov. Той е първият DJ в Силистра правещ SWING & FUNK партита. Идеята възниква случайно продиктувана от любовта към стила и така Силистра става третият град в България, в който целенасочено се пуска суинг. За себе си казва, изкуството и музиката са моят живот! Повече за творчеството, суинга, музиката, борбата, таланта, бъдещето и младите хора в един човешки разговор с Mr. Hristov...

Как възникна идеята за SWING & FUNK PARTY в Силистра?

Това беше моя мечта, а най-важното е човек да си поставя изпълними мечти, които са чисто човешки. Любовта ми към този вид музика е от доста години, а идеята е отдавна, но просто трябваше да узрее. Всяко нещо рано или късно започва да намира приложението си, да се напасва. Така се случи и тази година. Вярвах, че в Силистра заслужава да се направи Swing & Funk Party, но съм щастлив и от това, че след София и Варна Силистра е третия град, в който се правят подобен тип партита. И се радвам, че хората откликват и имат толкова много енергия, толкова много любов и това ме кара да продължавам да го правя. Мисля, че музиката е обединяваща, защото говори само един език този на танца.

Суингът е музика с бъдеще или отживелица?

За суинга може да се каже, че той възкръсна като феникс. Години наред имаше затишие около него, но сега суинга се върна и да никога не е бил по-силен и по-любвеобилен. В момента дори има и електросуинг, който е с леки добавки на електронни звуци, което го прави слушаем за всички възрастови групи. Хубавото на тази музика, е че хората прекарват няколко часа без да усетят как минава времето. Създава се изключително паркетно парти, като всички се обличат концептуално и суинга предизвиква само красиви вибрации, текстовете са изключително закачливи и забавни, а музиката много игрива. Качествената музика не изчезва или умира тя просто отлежава, подобно на хубавото вино и става още по-вкусна. Мога да кажа, че това е суингът сега.

От колко години си DJ и с кои постижения се гордееш най-много?

От 2000-та година пускам и дебютирах тук в Силистра. Моите постижения са настоящите постижения, както се казва ако има нещо, което ни принадлежи истински, то това е настоящето. Стремя се да се концентрирам върху всяко парти и то да бъде най-доброто. Всеки път е различно, имал съм участия в различни градове на България и в столицата и бих казал, че на всякъде се е получавало добре.

Имаш ли ритуали, които изпълняваш преди изява?

По-скоро имам в театъра. Пожелавам си всичко да мине добре и то наистина винаги минава добре, почти винаги се спасява положението каквото и да стане. Пожелавам си още една незабравима вечер, хората да идват щастливи и да си тръгват усмихнати.

Опиши суинга с няколко думи. /смее се/ Те са само интимни - любов, страст...живот.

Подражаваш ли на някои известни DJ-и?

В началото на кариерата си се учих и наблюдавах, сега обаче мисля, че получих някаква техника и визия, за да изградя собствен стил. Предизвикателство е да пускам най- разнообразни неща, които да са приятни за ухото и за.... краката. Нямам идоли. И това, което правим с "The Cotton men" ще покаже нашата индивидуaлност. В края на седмицата ще излезе първото самостоятелно парче, което ще бъде промоцирано в интернет, а веднага след това започваме работа по втория сингъл.

Спомена "The Cotton men" кои са те?

Това сме ние "памучните мъже". Аз и моят приятел и музикант Пламен Христов работим над проекта. На този етап се чувствам удовлетворен от възможността да правя музика, като това наистина е абсолютна еманация на усещанията и на възприятията. В момента правим суинг и електросуинг парчета.

Защо избрахте името "The Cotton men"?

Две са причините - първо "cotton" означава памук, който е една от хубавите материи, защото е естествена материя и от тук правим аналогия с естествените и хубави хора. Втората причина идва от името "The Cotton Club", който е първият суинг клуб възникнал в САЩ, казвал се е така, защото е бил посещаван от богати и стилно облечени хора.

Понякога иска ли ти се да бъдеш от другата страна, да си в центъра на купона?

Искало ми се е, но никога не съм си и помисля да оставя нещата на самотек на пулта и да се втурна в купона. Хората ме вдъхновяват и когато подготвям даден сет или парче си мисля за тях и приятелите, като си представям как биха реагирали те. Така, че аз харесвам това, което правя.

Помниш ли първото заставане зад пулта?

Невероятен адреналин! Бях на 17 готини, имаше ужасно много хора и всичко, което бях репетирал отиде по дяволите. Имах усещането, че всичко се случва адски бързо. Но слава на Бога всичко мина добре. В последствие вече с времето, дойде и опита. Това е малко като театралната прах, веднъж като я вдишаш, тя остава вътре в теб, така е и с музиката.

Имаш ли интересни случки в работата си като DJ?

Да, в Добрич на едно парти, където уж всичко беше предварително подсигурено и уточнено. Партито започна добре, но в един момент нахлу полиция и каза, че клубът няма разрешително за работа. Но хората много искаха партито да продължи, че отидохме всички в една интернет зала. Още не мога да си обясня как успяхме да се съберем толкова много хора на толкова малко място. Но успяхме, и се получи парти с много емоция .

Кое те вдъхновява?

Душата...сърцето...приятелите ми и хората, които срещам ме вдъхновяват и ме карат да вървя напред. Следващото нещо е природата. Монасите от Тибет са казали, че за да разбереш по-добре себе си трябва да прекараш повече време сред природата, мълчейки и слушайки какво тя ти говори.

В криза ли е инициативността и културата в България?

Известно е, че като стъпиш на дъното няма на къде повече да потъваш и просто ще се оттласнеш на горе. Така, че културата и изкуството се каляват и са истински в такива моменти. А когато има криза на чувствата тогава ще има криза на изкуството и културата. Аз не вярвам, че сега е така, дори в момента обикновените хора започват да стават по инициативни и изкуството излиза извън кината, театрите и стандартните форми на изразяване. И когато човек има какво да даде неизменно ще получи много, а най-голямото богатство е духовното богатство така, че мисля за криза не може да се говори.

Защо избра да останеш в Силистра?

Винаги съм вярвал, че Силистра заслужава да има събития, да има културни мероприятия и една от причините да се върна тук е това, че искам да дам нещо от себе си, да оставя нещо от себе си и да получа нещо за себе си от този град. Харесвам Силистра и съм горд, че живея тук, че работя тук, и че тук и сега могат да се случват хубави неща.

Какво би казал на младите хора на Силистра?

Искам да ги призова да погледнат по-дълбоко в себе си, да не крият чувствата и емоциите си, да не се страхуват от тях. Бих им казал всеки ден да правят по едно градивно нещо - да засадят цвете, да напишат стих ...и от там те ще се чувстват добре, полезни и щастливи, че са тук и сега. Силистра се нуждае от младите си хора.

Как минава един твой ден?

Слава на Бога много активно и градивно, защото харесвам това, което работя и работя това, което харесвам.

Ти забавляваш хората, а какъв е твоят начин на забавление?

Приятелите ми ... обожавам ги! Те са моята опора. Изпитвам голямо удоволствие като съм с тях. В днешно време е голям лукс да имаш истински приятели, а аз мога да се нарека избраник на съдбата. С тях и чрез тях се случват чудеса.

С какво би прекалил?

Ами аз вече го правя. Превърнал съм работата си в личен живот.

Твоите пожелания към читателите на вестник "Седмицата".

Да се обичат, да бъдат любознателни, да докосват живота и да се усмихват!

Материалът е предоставен от вестник "Седмицата"

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари