Личен коментар: за ремонта на един небесен шадраван, за гражданското общество, дето уж го няма, както и за всички забелязани добри дела

Личен коментар: за ремонта на един небесен шадраван, за гражданското общество, дето уж го няма, както и за всички забелязани добри дела

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 2081
Личен коментар: за ремонта на един небесен шадраван, за гражданското общество, дето уж го няма, както и за всички забелязани добри дела

Една новина обиколи като бяла лястовица електронните сайтове в Силистра и кацна в съзнанието на задрямалия в лятната мараня добруджанец, свикнал някой друг да му свърши обществената работа. Събрали се едни младежи, при това, представете си, чрез социалната мрежа, и взели, че оправили шадравана досами десетвековната базилика, иначе доскоро обрасла в треволяк. Не само, че отремонтирали съоръжението, невиждало вода от пет години, когато ротарианците я пуснали, ама за кратко, но му и дали името "Небесният шадраван". Чудо невиждано: гражданското общество в Силистра се събудило. Бре-бре, цъкат с език невярващите, те да не понечат тези граждани и революция да спретнат, както в арабските страни? И да вземат да пометат всичкото чиновничество, надничащо зад пердето, люшкано от ефекта на климатиците, разходът за които се плаща от данъците ни? Ти остави, но едни други младежи, преди тези ентусиасти, оправиха пейките до брега. Че и концерт спретнаха навръх деня на река Дунав.

Най-после заработи "гражданското общество" в Силистра. Един забравен от общината и Бога шадраван, току до столетник -дъб (№2 в страната), взе, че светна. В края на първия за м. юли уикенд. Някои посрещнаха слънцето на джулая, други му намериха в една жежка събота колая. Взеха нещата в свои ръце и ето, шадраванcj изглежда като "купен" или като току-що построен. Все едно е в центъра на двора на богаташка къща. Или в петзвезден хотел, някъде на Карибите, дето рибите...плуват във водата пред погледа на смаяния курортист. Остава сега някой водата да пусне, да вземе и да я плаща. Да, ама то и няколко пейки наоколо трябват. Като тези, дето ги ремонтира "Порталът на Силистра" до "капанчето", че и дърво засади около тях. Ех, ако имаше как и тревата да се поокоси около десетвковната патриаршеска базилика, мърмореха сърдити старчета, разхождащи се с тежка стъпка из парка. И това стана, споко, шушнат бабите от сенките. Ако не се бе случило всичко това, какво ли ще разказват децата от 5 страни, участници в Международния детски танцов фестивал, който завършва тази вечер от 20 часа на пл. "Свобода"? Бяхме в един стар град, май бил и хубав в близко минало време, и сега още не се дава. Има един красив шадраван, дори шадраванче, дето е за чудо и приказ...Има и един друг, в центъра, ама той не е...същият. Измит дори не е. И първата "нула" в Дунавския парк посреща гости всякакви в недобър вид. Как ли пият децата от чашките му, след като гледат с отворени очи плесента на дъното? Виж как светна пред мола на "Централ парк" АД? Нямат договор с общината, но вода пълзи под земята и полива насадените цветя. 22-те дървета от т.нар. "Лунна алея", и те живнаха покрай свалката с момите от цветните лехи.

Гражданско или не, обществото ни има нужда от предизвикателства, на които най-подвластни са младите ни...съграждани. За които "ленински съботник" е непознато словосъчетание, "бригада" е дума от неотварян речник, но терминът "доброволчество", явно, е нещо, което звучи заразително. Поне така убедително ни разказва Георги Марков ( тук ), участвал наскоро в четиридневен семинар "по темата" във Варна. Не знам дали американците ще ги стигнем по стандарт, едва ли, но може и да ги подгоним по доброволчество. Нищо че в малкия град народът не обича да се оплаква от монополисти, егоисти, песимисти и алчни капиталисти. Както констатира в първите си стъпки в свободната си приемна Координационният съвет на Гражданско сдружение ДНЕС, пуснало котва последно в Силистра (впрочем, приемната е всеки четвъртък от 15 до 17 ч. На ул. "Илия Блъсков" 17-а, давана от адв. Даниела Стоянова). Остава да ни погостува лично поп-идолът Дичо, за да ни покаже как му отива главата на ламя, символ на "тока, водата и парното", срещу които поводи за сръдни има, но няма достатъчно граждани, които да свидетелстват за това.

Време е. Да се наредим един до друг: гражданин, партиец, гражданин, партиец... И т.н. Нищо общо с филма "Опасен чар", един непомръкващ кадър от "близкото минало", когато партийците бяха милиони, а гражданинът бе научен, по природа, да се превърне за нула време в "господин за един ден". И после да разказва на поколенията за нужника край живия плет в изоставената си бащина къща, някъде накрая на родното му село.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right