Изборите от 1990 г. до 2009 г. в Силистра в огледалото на цифрите и фактите

Изборите от 1990 г. до 2009 г. в Силистра в огледалото на цифрите и фактите

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 2348
Изборите от 1990 г. до 2009 г. в Силистра в огледалото на цифрите и фактите

Някои се гримират за поредните избори, а на журналистите ни предстои да плонжираме пред кандидатите, за да жонглираме заедно с думите и аргументите, представящи обществените проблеми, който, както ги разбира. Социолозите и политолозите казват, че избори с избори не си приличат, защото се сменя политическата обстановка, различни са участниците, както и "формулите" им за изява в политическата борба. Въпреки това, надниквайки зад цифрите и фактите, се откриват тенденции и изводи, които бият на очи, и с които политиците трябва да се съобразят. Електоратът - два пъти повече от тях, за да вземе правилното решение в т.нар. "тъмна стаичка".

През есента на 2011 г. са 6-те поред за страната "Местни избори". В Силистра те са 7, заради частичните избори през 1997 г. Следователно вече е натрупан опит, който може да бъде зачетен и става за трамплин за премерен отскок. Коя от политическите сили как най-често е участвала в тях? В Силистра БСП е била 4 пъти самостоятелно в тях, при това с различни резултати (през 1991 г. губи на балотаж, през 1995 г. печели на първи тур, през 1997 г. играе неуспешно на "финала", а през 1999 г. - не достига до втори тур). ДПС нито веднъж не играе самостоятелно, а СДС е в различни комбинации - предимно в коалицинно взаимодействие, но винаги е на линия съсх свой кандидат (два пъти дори печели - през 1991 г и 1997 г.). Още при първата си поява през 2007 г. ГЕРБ достига до балотажа и за малко не е пръв на финала със своя кандидат. НДСВ никога не е имало свой самостоятелен кандидат, както и ПДС. ВМРО-БНД е традиционен "играч", а напоследък и "Атака" има същото поведение.

През 1991 г., проведени заедно с изборите за първото след промените през 1989 г. т. нар. "Обикновено Народно събрание" чрез своя партиен кандидат Георги Балушев, който по това време е председател на т. нар. "Временна управа", БСП губи изборите за кмет на балотаж от представителя на СДС инж. Стоян Плугаров. За сметка на това председател на Общинския съвет става Васил Калинов от БСП, защото групата на партията е най-голяма. Впоследствие той е народен представител в няколко парламента, а в момента е посланик в Азербайджан. През 1995 г. резултатът в борбата за местната изпълнителна власт за БСП е победа още на първи тур чрез кандидат-кмета д-р Петър Илиев с основен опонент Генади Илиев от СДС. Д-р Марин Пейчев е председател за цял мандат, а в екипа на кмета са само социалисти (трима зам.-кметове, между които и Витош Попов, който давършва мандата като и.д.) .

През януари 1997 г., след смъртта на кмета д-р Илиев, са частичните избори, завършили с трилотаж, спечелен от кандидата на СДС д-р Георги Панов. Той има само един зам.-кмет в лицето на Божидар Абаджиев. Страната е в политическа криза, "синята опозиция" току-що е спечелила президентските избори с помощта на ДПС, а на хоризонта вече в засада трайно място е заела вълната на популистките партии - проекти, първата от които е БББ.

През 1999 г. модерно става внушението за кандидати, издигнати от инициативни комитети или от широки коалиции. Силистра е един от експерименталните градове, тъй като над 10 партии подкрепят Иво Андонов, издигнат от широка коалиция, доминирана от леви и центристки партии (най-големите са "Евролевица" и ДПС, и др.). Първоначално битката е между представителите на БСП и СДС, но на "инженерен" балотаж се явяват Петър Чаушев от ОДС и Иво Андонов, който го печели с подкрепата на БСП. Д-р Пейчев отново е председател, а в екипа на кмета са представители на БСП, ПДС, ДПС и др. по-малки партии.

През 2003 г., вече в условията на коалиционно управление на национално ниво между партията - проект НДСВ и ДПС, се провеждат поредните "местни избори". Иво Андонов този път е издигнат от Инициативен комитет с подкрепата на 20 и повече партии и организации, и за основен опонент има Юлиян Нарлев, представител на СДС (ОДС, вкл. земеделците от БЗНС-та). Андонов повтаря мандата си, избран още на първи тур с близо 12 000 гласа. Д-р Марин Пейчев в четвърти пореден мандат е избран за "пръв сред равни". Делът на съветниците - социалисти постепенно намалява, за сметка на повече на брой партии с по 1-3-ма съветници, които заедно формират мнозинство. В основата му са БСП, ПДС, НДСВ и ДПС.

През 2007 г. в сравнително ранен период се взема решение да бъде подкрепен инж. Иво Андонов отново по формулата "Инициативен комитет", издигнат като "независим кандидат", а партии от лявото, центристкото и дори от дясното пространство го подкрепят. Андонов се явява на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ инж. Тошко Тодоров и печели с преднина от около 600 гласа. За председател на Общинския съвет, изграден от близо 10 партии, макар и само за 5 месеца, е избран дългогодишният зам.-кмет Георги Балушев от БСП. Кметът първоначално е с 6-ма заместници (2-ма от БСП, по 1 от ДПС, "Атака", ВМРО-БНД и ФАГО). През март 2008 г. има промяна в политическото мнозинство в колективния законодален орган и за председател е избран Александър Сабанов от ГЕРБ. След решение на съветниците от "мнозинството" за намаляване на броя на зам.-кметовете, през 2010 г. двама от тях - по един от "Атака" и от БСП, представат да бъдат част от политическия кабинет на кмета Иво Андонов.

Наесен предстоят нови избори за местни органи на властта. За пръв път от 20 години те отново са "2 в 1", този път в комбинация с президентските избори. Както никога досега, не е ясна палитрата от кандидати. Най-активна в номинациите е партия РЗС, вкл. и в Силистра (издигнат е юристът Ради Неделчев). Още едно име бе тиражирано в пространството в похода към кметския стол (Александър Сабанов), а на 9 юли ще стане ясно решението и на БСП. Все още няма решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в София, на която силистренци преди повече от месец са предложили 7 имена.

Народът е казал, "пилците се броят наесен". И още: "Каквото посееш, това ще пожънеш". Така или иначе, след Димитровден ще имаме нови господиновци във властта с надеждата. Но не и с увереността, че ще бъдат по-справедливи в наемането на ратаите си, които са ги избрали за постовете. Респективно и в разпределението на парите от кесията си, т.е от бюджета на общината. Засега е време за жътва. След ечемика идва ред на житото. После и на кампаниите за обиране на гроздето и царевицата. За да влезе в хамбара или бурето предизборната реколта. Истинската от вота ще одумваме след сакралната дата 23 октомври.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right