Какво мога да дам на България? ...от Изабел Христова

Какво мога да дам на България? ...от Изабел Христова

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 3119
Какво мога да дам на България? ...от Изабел Христова

*Есето е отличено с първа награда в категорията за ученици на конкурса на Младежка фондация Арете - България по повод 8 април - Международния ден на ромите

България е страна, обединяваща в себе си много националности и произтичащи от тях култури, като всяка една е дала своя принос за многостранното й развитие. Културата на моя етнос е част от облика на родината ми. Като типична негова представителка, аз съм готова да бъда част от бъдещето на България, да се включа активно в нейните промени, за да може тя да просперира и да бъде достоен член на ЕС.

Какво мога да дам аз на България, съобразявайки се с "натрупания житейски опит" - от позициите на моите деветнадесет години. Съзнавам отговорността, че съм част от едно общество, което преодолява неимоверни трудности, стреми се да запази своите млади хора и да им осигури живот, за какъвто те мечтаят. За "зла" участ и аз съм част от това общество на "прехода". Дълги години продължават трудностите, самата аз често се сблъсквам с тях, но ги преодолявам, доколкото ми позволяват възможностите. Сигурна съм, че искам да остана в България и да й дам своя живот- талант, труд и идеи за бъдещето.

Обичам да съм атрактивна. Обичам изявите на сцена. С удоволствие участвам в празниците на моето училище, като съм част от групата на сценаристите и след това се превъплъщавам в различни роли. Мечтата ми е след година да бъда студентка в НАТФИЗ, като съм сигурна, че в мое лице хората ще видят на сцената една нова Жулиета или поредното укротяване на опърничавата. На обществото му е нужна духовна култура и аз съм убедена, че мога да му я дам.

Изкуството винаги е оказвало благотворно внимание върху обществото и именно днес, в нашето съвремие, е нужно то да продължи да провокира естетически наслади и катарзисно преживяване.

Естествено, че това ще бъде съпътствано с изключителен труд, всеотдайност, упоритост, търпение и компромиси от моя страна за сметка на ежедневието ми. Себераздаването е необходимо, осъзнала съм го това, но иначе не бих могла да бъда полезна на моята родина, да бъда част от нейното проспериращо бъдеще.

Имам много идеи за бъдещето на моята страна. Част от тях биха могли да бъдат изпълними и това да доведе до възможност за развитие на моето поколение. Ще започна с училището, тъй като съм запозната и знам, че мога да бъда полезна със своите идеи.

Член съм на Ученическия парламент и съм убедена, че на учениците трябва да се даде по-голяма свобода в умението да се самоуправляват и вземат решения, адекватни на актуалните проблеми. Така и животът на учителите би бил по-спокоен и те биха могли да се насочат към конкретните си задължения, а не да въдворяват ред и дисциплина в часовете, и животът на учениците би бил по- организиран, по-смислен, с многообразни изяви във всички области, а не да търсят утеха в бича на нашето съвремие - алкохола и наркотиците. Ученическото самоуправление е сигурен знак за това, че потенциалът на младото ни поколение е огромен и положителен. Ето защо той трябва да се развива и аз съм убедена, че мога да бъда полезна със своите знания и умения.

Един от моите приоритети, който е свързан с бъдещето на България, е доброволческият труд. Той е знак за отговорност пред себе си, пред семейството, пред обществото. Носи идеята за съпричастност към болката и несигурността на другите, както и удовлетвореността, че си полезен, очакван, търсен. Преминала съм през различни степени на обучение за доброволчески труд и осъзнавам, че чрез него може да се подобри значително животът в страната ни. Най-ценното - хората и природата - ежедневно се нуждаят от такъв труд, като това е показател за доброто, което всеки един от нас носи в сърцето си. Нужно е да го развиваме, за да продължи то да привлича нови млади хора, които безрезервно да отдават сила, воля, желание за работа. Много ми хареса инициативата на БТВ - "Да изчистим България за един ден". Ако под изчистване се подразбира пролетна кампания за хигиенизиране на замърсени райони и зони, то метафоричното значение на глагола би могъл да провокира у младото поколение идеята за духовно прочистване и възкресяване на обществото ни за нов живот. Стига само да сме много искащи, защото сме убедени, че сме можещи.

Така че в доброволческия труд има много потенциал и са нужни само съпричастни на каузата млади хора. Аз винаги ще бъда част от него, като съм убедена, че по този начин работя за бъдещето на България.

Убедена съм, че идеите ми не са утопични. Те са съвсем изпълними и носят в себе си знака на новото претворяване на света. А то ще бъде реалност, ако всички мои приятели, съученици - с една дума - мои съвременници, останат в България. Колкото и шаблонно да звучи, то тя е нашият дом, нашето бъдеще. Сигурна съм, че съм част от него, защото нося в себе си идеята за доброто и красивото, нужна на всички, за да бъде Родината ни спасена, запазена, предадена на идните поколения.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right