"Извънредният работен ден - време е за доброволчество по вътрешна необходимост, а не по организирана импровизация"

"Извънредният работен ден - време е за доброволчество по вътрешна необходимост, а не по организирана импровизация"

Регион: Силистра Категория: Личен коментар Публикувано: Прегледи: 1554
"Извънредният работен ден - време е за доброволчество по вътрешна необходимост, а не по организирана импровизация"

Личен коментар по нелични въпроси

28 май е ден за отработване на един от многобройните майски празнични дни. "В последната събота на май в Силистра ще има нова акция за доброволчески труд в полза на разкрасяването на града", заяви наскоро на пресконференция зам.-кметът по устройство на територията Веселин Андреев. Медиите свенливо отбелязаха призива за участие в проявата. Никоя от тях дори не забеляза, че край река Дунав има три нови пейки, на мястото на други две счупени от две години. Казват, че са изработени от местния сайт "Порталът на Силистра" по инициатива на младите му собственици. Почистване на райони, боядисване на пейки, подпомагане на озеленяването, всичко това в рамките на няколко часа, обеща шефът на ресора "Устройство на територията". Преди известно време в чест на Световния ден на земята отново общинарите правиха подобна акция, предимно в Дунавския парк. В чест на космонавта Юрий Гагарин бяха засадени и 21 дръвчета в парка с участието на представители на училищата, за да оформят заедно първата в града "Лунна алея".

Ще бъде любопитна картинката в утрешния ден: дали няма да излязат на "съботник" само общинарите, на принципа "всичката чиновническа свършила, ред е да дарим природата с внимание". Резултатът отсега е ясен: някоя и друга пейка боядисана, тук там посъбран боклук. Накрая 1-2 бири за отскок в близкото капанче. Мероприятието ще бъде факт.

Къде вписваме в него "обикновеното гражданство"? Лично аз съм любопитен, дали ще се сетят офиси и магазини в центъра на града с излаз на тротоарите на ул. "Симеон Велики", че т. нар. "цветарници" по тях от две години чакат нечия ръка да посегне към демократично избуялата трева. Щото там цветя не са садени от времето, когато в бюджета имаше "700 хил. лева за озеленаване". Да, ама по волята на мнозинството в Общинския съвет такива пари вече няма в "рамката му". И ето ти беля - Силистра вече не е "бяла Хавана" и изобщо не е "цветна градина", а буренак до буренака. Изключваме едрите зелени площи, щото няма как, комарено и влечугово време е, трябваше да се окосят на вересия от "Синева" и "Ербауер". Иначе щяхме да се срамим по празниците пред гостите на града. Онези наши чеда, дето са по чужбините и при бегъл поглед след всяко връщане назад ги убеждава, че правилно са забегнали от родния дом. Та, пак за офисите. Например на магазините-съседи "Милицвет" и "Ритуал", и братовчедите им "Центрум", ЦУМ, М -Тел и Виваком, и Кабелна телевизия "Силистра", Пощенка и ОББ банки...Всеки ден техните служители и клиентите им се спъват в трънака, но собствениците им не преценяват, че срещу няколко лева и час-два нечий труд, могат да развеселят екстериора и да докажат, че не им все едно в каква околна обстановка работят. Бас държа, че всички те си мислят, че щом плащат данъци, общината им е длъжна да оправя нещата, за да бъдат доволни всички. Понякога обаче не става по този начин. Алтернативата явно я знаят в магазин "Паралел 92", а и край ред къщи в село Айдемир по ул. "София", по ул. "Сан Стефано" и по десетки още места в глада, където са си направили труда да се погрижат за околността си. Вярно, общината сигурно не ги е похвалила, нито ги е дала за пример на останалите, но нали гражданското чувство затова е необходимо да избухва. За да показва среден пръст на чиновника и с пръсти да порови в земята, за да й достави удоволствието, че е уважена, а на нас - радостта, че окото ни се наслаждава на красотата. Истина е също, че грижата за зеленината е скъпо предизвикателство. Но тя е премяната, по състоянието, и аранжимента на която се съди за един град, когато имаш честта или необходимостта да посетиш. Или участта да бъдеш част от него. Утре е 28 май: да хванем градинската мотичка, подпряна на балкона, да грабнем ръждясалата коса, кротуваща самотно в мазето, или просто да запретнем ръкави и да се погрижим са градското си самочувствие. Преди още немирните комари да са тръгнали на поход към кожата ни, зажадняла за истинско слънце.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right