Как да пестим енергия в дома си?

Как да пестим енергия в дома си?

Регион: България Категория: Анализи, Технологии Публикувано: Прегледи: 1429
Как да пестим енергия в дома си?

Семинар за домоуправители на тема "Мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради. Енергийно сертифициране" бе организиран съвместно от Община Силистра и Енергиен център София. Семинарът се проведе на 16 април 2011 като част от кампанията "Енергийни вестители", финансирана от Програма "Интелигентна енергия - Европа", и имаше за цел да популяризира сред българските домакинства мерки за енергийна ефективност в бита като пестене на енергия за отопление чрез изолация на сгради и подмяна на дограма, пестене на електроенергия чрез енергийно-ефективни битови уреди и подмяна на осветителни тела, и други.

В рамките на кампанията "Енергийни вестители" бяха обучени 17 социални работника в София, които от своя страна информираха над 1700 домакинства относно мерките и начините за пестене на енергия в бита. Резултатите показват, че най-честно обсъжданите мерки са свързани с потреблението на електроенергия и касаят подмяна на крушки с енергийно ефективни, използване на програми за пране с по-ниски температури и по-кратък цикъл, а също и при подмяна на битовите електроуреди избор на такива с висок енергиен клас. Относно топлоенергията най-популярните мерки включват монтиране на уплънителни ленти на вратите и прозорците в жилищата и редовно регулиране на температурите в помещенията според обитаемостта им, например намаляване или спиране на отоплението през нощта или в необитаеми помещения. Резултатите сочат, че прилагането на тези прости мерки без необходимост от големи инвестиции водят до значителни спестявания на енергия най-вече вследствие промяната на нагласата и поведението на потребителя.

Капманията включва информация и за скъпо-струващи мерки като външна топлоизолация на сгради и подмяна на дограма с по-енергийно ефективна. Тъй като този вид мерки са с висока цена и дълък срок на откупуване, бе събрана и предоставена информация за съществуващите и бъдещи механизми за финансиране на такива мерки за домакинствата. Такива механизми са Национална програма за обновяване на жилищни сгради, която ще получи финансиране от ОП "Регионално развитие" 2007-2013 на Министерството на регионално развитие и благоустройството и се очаква да стартира на 15 юни 2011, както и Програмата REECL на Европейската банка за възстановяване и развитие, "Кредити за финансиране на енергоспестяващи мероприятия в домакинства", по която в момента тече изобрът на консултант и вероятно също ще стартира до средата на годината.

За повече информация моля посетете сайта на проект "Енергийни вестители": http://www.energyambassadors.eu/ или да се обърнете към Надежда Бобчева от Община Силистра, nbobcheva@silistra.bg.

Енергиен център София

Община Силистра

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари